Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Novo i zdravo drveće u gradu i prigradskim naseljima u Novom Sadu

Radnici JKP "Gradsko zelenilo" će u narednom periodu zameniti dotrajala stabla drveća, koja su usled godina, bolesti, klimatskih i mehaničkih uticaja istrošila svoj životni vek.

Izvor: dnevnik.rs Novi Sad
Podeli
Foto: Depositphotos/ belchonock
Foto: Depositphotos/ belchonock

Najnovije vesti iz Novog Sada čitajte ovde.

Kako javljaju iz tog preduzeća, na teritoriji celog grada uočen je manji broj stabala koja predstavljaju rizik za bezednost i imovinu građana, te će umesto njih na jesen biti zasađena nova, zdrava stabla, prenosi Dnevnik.

"Podaci o stanju drveća dobijeni su u okviru redovnih, svakodnevnih aktivnosti radnika stručnih službi JKP “Gradsko zelenilo” koji se brinu o drveću i prate stanje biljaka u gradu", kaže pomoćnik direktora JKP "Gradsko zelenilo" Danijela Andrić.

Radovi počinju u centru grada, a nastaviće se na Podbari, u blizini Socijalnog, na Limanu, Novom naselju, Detelinari i u Petrovaradinu.

Po njenim rečima, drveće ima svoj životni vek, a u urbanim uslovima je on kraći nego u prirodi, zbog mnoštva negativnih faktora. Kroz više stadijuma razvoja, a nakon juvenilnog i zrelog doba, kada dođe u stadijum starosti, neophodna mu je dodatna nega. Folijarna prihrana, zalivanje i druge mere samo su neke od tehnika koje produžavaju životni vek stablima.

"Svake godine se javi određen broj primeraka čiji biološki potencijal zbog godina i bolesti slabi, te kako se stanje drveta pogoršava, pojačava se njegova nestabilnost i ono prestaje da bude ukras i ekološka podrška i postaje potencijalna opasnost po ljude i njihovu imovinu", napominje ona.

Drveće koje usled naleta vetra ili olujnih nevremena može pasti i povrediti prolaznike, oštetiti automobile ili izazvati zastoje u saobraćaju treba ukloniti i zameniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.