Novi Sad obeležava godišnjicu oslobođenja

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno sa predstavnicima Vojske Srbije, Udrženja rezernih vojnih starešina i predstavnicima novosadskog SUBNOR-a, položio je danas vence na Spomen groblju u Novom Sadu i Spomeniku Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju u slavu oslobodiocima Novog Sada u Drugom svetskom ratu.

Izvor: Tanjug

Subota, 23.10.2021.

11:17

Novi Sad obeležava godišnjicu oslobođenja
Foto: Grad Novi Sad

Na današnji dan pre tačno 77 godina sovjetske i partizanske trupe oslobodile su Novi Sad od okupacionih snaga, a gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je naveo da je taj dan jedan od najznačajnijih datuma u istoriji najvećeg grada severne srpske pokrajine.

"To je dan koji donosi svetlost i koji je praktično dao nadu i budućnost za razvoj grada, dan koji je nama potomcima svih znanih i neznanih junaka koji su doneli oslobođenje, dao šansu da se razvijamo kao univerzitetski, politički i privredni centar, te da jednog dana postanemo Evropska prestonica mladih i Evropska prestonica kulture", kazao je Vučević uz napomenu da bez žrtava oslobodioca život kakav danas poznajemo ne bi bio moguć.

On je istakao nadu da su današnji žitelji Novog Sada dostojni potomci velikih dela predaka oslobodilaca, uz poruku da nikada ništa neće moći da umanji snagu sećanja na sve neznane i znane junake, te da je Novi Sad grad heroj.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a u Novom Sadu Milovan Vujić kazao je danas nakon polaganja venaca da nikada više ne smeju da se ponove zločini koje su upamtili Vojvodina i Novi Sad tokom Drugog svetskog rata.

"Kao potomak moje braće koja su izginula u 12. Vojvođanskoj brigadi, čuvam tradiciju narodnooslobodilačke borbe. Današnji je dan vrlo značajan, jer su građani Vojvodine i Novog Sada platili ogromnu cenu svojim životima, stradanjima pre svega 1942. godine, kada su mnogi bačeni pod led na Dunavu", naveo je Vujić uz napomenu da se istorija ne treba prekrajati i da je nužno da se očuvaju tekovine NOB-a.

Kasnije u toku dana istaknutim građanima, pojedincima i organizacijama, biće uručene Oktobarske nagrade i Novembarske povelje Grada za 2021. godinu povodom sećanja na 23. oktobar 1944. godine - dana oslobođenja od fašizma, ali i sećanja na 9. novembar 1918. godine - dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad, te 25. novembra 1918. godine - dana kada je Velika Narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Podeli: