Novi Sad dobija merače brzine u blizini škola

Fiksni merači brzine u blizini osnovnih škola trenutno se postavljaju na četiri mesta i to u blizini OŠ "Jovan Popović" u Novom Sadu, "Đura Jakšić" u Kaću, "Ivo Andrić" u Budisavi i "Laza Kostić" u Kovilju.

Izvor: dnevnik.rs

Utorak, 27.07.2021.

15:23

Novi Sad dobija merače brzine u blizini škola
Ilustracija: Studio Peace/Shutterstock

U prethodnom periodu, odnosno tokom 2019. godine, ta vrsta saobraćajne signalizacije postavljena je u Ulici Maksima Gorkog (kod OŠ "Đorđe Natošević") i u Ulici Ćirila i Metodija (kod OŠ "Jožef Atila"). Kako su objasnili iz Grada, novi merači uskoro će se naći i u zoni drugih škola na teritoriji Novog Sada, u skladu sa stručnom procenom i raspoloživim sredstvima, prenosi Dnevnik.rs.

Oprema se sastoji od izmenljivih saobraćajnih znakova sa ugrađenim dopler radarom koji informišu vozače o ograničenju brzine i upozoravaju na prekoračenje brzine. Pri nailasku vozila svetlosna signalizacija se aktivira i prikazuje odgovarajuće emotikone (nasmejana ili namrštena lica), a režim rada uređaja zavisi od brzine kretanja vozila.

Ukoliko se vozilo kreće dozvoljenom brzinom, na znaku se prikazuje zeleno nasmejano lice i natpis "hvala". Pri prekoračenju brzine do 10 kilometara na čas prikazuje se crveno tužno lice i natpis "uspori", zajedno sa znakom "deca na putu", a ukoliko vozač prekorači brzinu više od 10 kilometara na čas prikazije se crveno ljutito lice sa natpisom "uspori" i treptačima koji dodatno upozoravaju vozača da smanje brzinu kretanja.

Kako su objasnili iz Grada, fiksni merači brzine postavljaju se na ulasku u zonu škole, gde je ograničenje brzine 30 kilometara na čas. Mesta gde će se naći su određena na osnovu procene stručnih službi, u saradnji sa Savetom, a pri tom je uzet u obzir bezbednosni aspekt, kao ključni kriterijum, a zatim i ostali faktori poput frekvencije saobraćaja, preglednost puta, nepostojanje svetlosne signalizacije...

Kako navode iz Grada, cilj projekta je da se o poveća bezbednost dece i ostalih učesnika u saobraćaju u zoni škola. Zanimljivo je da je novac za tu namenu, preko Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Novog Sada, obezbeđen od kazni naplaćenih u saobraćaju.

Postavku realizuje Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, u saradnji sa Savetom za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Novog Sada, a ugovorena vrednost investicije je 5.988.000 dinara sa PDV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Društvo

Evo šta će biti na mestu "Beograd bašte"

Prostor "Beograd bašte", oivičen Bregalničkom, Kajmakčalanskom, Silvija Kranjčevića i Ulicom Svetomira Nikolajevića na Zvezdari, ostaće zelena površina i tu neće biti građena stambena zgrada.

15:52

26.3.2024.

1 d

Podeli: