Meriće se na osam lokacija u gradu

Programom praćenja nivoa buke u životnoj sredini na teritoriji Grada Novog Sada za 2022, 2023. i 2024. godinu definisano je osam mernih mesta, kao i dinamika merenja i analiza prikupljenih podataka.

Izvor: Dnevnik

Subota, 22.01.2022.

13:10

Meriće se na osam lokacija u gradu
Ilustracija: PEERAPIXSCOM/Shutterstock

Jednom u toku meseca, u intervalu od 24 časa, biće praćena celodnevna buka – dnevna, večernja i noćna, i to u intervalima od 6 do 18 časova, potom od 18 do 22 i od 22 do 6 časova, kako bi bio obuhvaćen ceo ciklus promena nivoa buke, piše Dnevnik.

Mesta na kojima će buka biti merena u tom trogodišnjem periodu su: dvorište sportskog centra Sajmište u Hajduk Veljkovoj 11a na Sajmištu, dvorište vrtića "Guliver" u Ulici Bate Brkića na Novom naselju, dvorište Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Vršačkoj na Telepu, dvorište Osnovne škole "Jovan Dučić" u Preradovićevoj ulici u Petrovaradinu, ispred platoa zgrade Vlade AP Vojvodine na Bulevaru Mihajla Pupina, terasa Gradske kuće, dvorište u Partizanskoj 37 na Salajci i Univerzitetski kampus u Bulevaru cara Lazara.

Merna mesta podeljena su po akustičkim zonama kojih je pet, a razlikuju se po postojećem stanju izgrađenosti, načinu korišćenja zemljišta i planiranim namenama prostora. Tako prvoj akustičkoj zoni, gde je obuhvaćeno područje za odmor i rekreaciju, bolničke zone i oporavilišta, kulturno-istorijski lokaliteti i veliki parkovi, pripadaju merna mesta u Hajduk Veljkovoj i u Petrovaradinu i tu je dozvoljen nivo dnevne i večernje buke 50 decibela, a noćne 40, dok drugoj zoni pripada Unverzitetski kampus – turističko područje, kampovi i školske zone, gde je dozvoljen nivo dnevne i večernje buke 50 decibela, a noćne 45. Treća akustička zona su čisto-stambena područja i granica dnevne i večernje buke je 55 decibela, a noćne 45 i toj zoni pripada dvorište vrtića u Bate Brkića. Četvrtoj akustičkoj zoni pripadaju poslovno-stambena i trgovačko-stambena područja i dečja igrališta, te u ovu zonu spada dvorište u Partizanskoj ulici, gde je dozvoljen nivo buke 60 decibela tokom dana i večeri, a 50 decibela tokom noći. Pod petom akustičkom zonom podrazumeva se gradski centar, zanatska, trgovačka i administrativno-upravna zona sa stanovima, kao i zona duž auto-puteva, magistralnih i gradskih saobraćajnica, a u nju spadaju merna mesta na Telepu, ispred zgrade Vlade AP Vojvodine i na terasi Gradske kuće, gde je granica dnevne i večernje buke 65 decibela, a noćne 55.

Srednje godišnje vrednosti indikatora dnevne, večernje i noćne buke bile su povišene su u svim zonama, objasnio je u maju prošle godine prim. dr Emil Živadinović sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koji je naveo da su srednje vrednosti večernje buke u zoni gradskih saobraćajnica u skladu sa nacionalnim pravilima. U Institutu za javno zdravlje Vojvodine procenjeno je da je od 9 do 23 odsto stanovništva tokom dana veoma uznemireno bukom, kao i da noćna buka ometa san od 5 do 12 odsto stanovništva, što zavisi od dela grada u kojem se sugrađani nalaze, a da je oko 80 odsto buke iz životne sredine kojoj su građani izloženi poreklom iz saobraćaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: