Hiljadu Novosađana dobrovoljno u projektu provere efikasnosti vakcine

Na vakcinalnim punktovima u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kragujevcu, sprovodi se studija praćenja efikasnosti "sinofarm" vakcine, u koju mogu da se uključe svi građani koji žele da prime prvu, drugu ili treću dozu te kineske vakcine. Nivo antitela kod ispitanika će se proveravati periodično i besplatno narednih godinu dana, nakon čega će biti saopšteni konačni rezultati projekta

Izvor: RTV

Četvrtak, 18.11.2021.

17:00

Hiljadu Novosađana dobrovoljno u projektu provere efikasnosti vakcine
Ilustracija: siam.pukkato/Shutterstock

Gordana Beronja iz Novog Sada, u studiju se uključila pre mesec dana, kada je primila treću dozu ove vakcine. Dosadašnji serološki rezultati pokazuju da nije razvila antitela, ali je to nije obeshrabrilo, s obzirom na to da se do sada nije inficirala koronavirusom, prenosi RTV.

"Vakcinu sam primila, sve tri doze, tako da ovo ćemo sada videti posle dva meseca, kakva će biti reakcija na treću vakcinu", kaže Gordana.

Ona je jedna od oko hiljadu sugrađana različite starosne dobi, koji su, do sada, dobrovoljno pristali da budu deo projekta praćenja efikasnosti vakcine "sinofarm", koji se, od kraja septembra, sprovodi u Domu zdravlja "Novi Sad".

"To je studija koju radi Institut za javno zdravlje Srbije Batut, u saradnji i uz dozvolu Ministarstva. To je međudržavna saradnja Republike Srbije i Republike Kine", ističe Nenad Vukas, koordinator vakcinacije u DZ "Novi Sad".

"Pre samog procesa vakcinacije je vađenje krvi, vakciniše se, i građani posle narednih na mesec dana, tri meseca, šest i godinu dana se poziva da se izvadi krv i da se vidi nivo antitela" objašnjava Vukas tok studije.

Ispitivanje će trajati godinu dana, nakon čega će biti poznati rezultati o efikasnosti vakcine, kaže on i ističe da u projektu, za sada, ne mogu da učestvuju oni koji su već primili treću dozu vakcine.

On je pozvao sve građane koji periodično, besplatno žele da provere nivo antitela nakon primljene kineske vakcine, da se jave u Dom zdravlja na Novom naselju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: