Novi Pazar - Društvo - B92 Lokal

Radovi posle 50 godina: Japanci pomažu restauraciju fresaka u Đurđevim stupovima

Posle 50 godina počela je konzervacija i restauracija fresaka u kapeli kralja Dragutina koja se nalazi u manastirskom kompleksu Đurđevih stupova kraj Novog Pazara.

Izvor: Beta Novi Pazar
Podeli
Đurđevi stupovi; Foto: EPA/SASA DJORDJEVIC
Đurđevi stupovi; Foto: EPA/SASA DJORDJEVIC

Radovi se izvode po projektu i uz nadzor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a obavljaju ih stručnjaci Ateljea za konzervaciju i restauraciju Reskon iz Beograda.

"Radi se potpuna restauracija fresaka posle 50 godina tokom kojih je došlo do oštećenja i drugih promena na životopisu. Došlo je vreme za novi, redovan postupak čišćenja, konsolidacije, odvajanja od zida, retuširanja i plombiranja posle kojih će ova dela biti sačuvana i zaštićena još nekoliko decenija", rekao je konzervator Dragan Stanojević.

Ukupna vrednost projekta je više od 24.000 dolara, a sredstva su obezbedili fondacija "Sumitomo" (22.000 dolara) i kompanija "Kinčo" (više od 2.000 dolara) iz Japana.

Radove prati istoričarka umetnosti i lektor na Đisen ženskom univerzitetu u Tokiju, Saći Šimada, koja je diplomirala i na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

"Srbija je mesto kulturne razmene između zapada i istoka, a freske prikazuju jedinstvenu kulturu. Obišla sam brojne manastire i uverila se u lepote fresaka. Istražujem slike vladara iz 13. i 14. veka, a freske u kapeli kralja Dragutina su toliko važne u lozi Nemanjića da sam veoma srećna što ih, uz našu pomoć, možemo sačuvati i obnoviti", izjavila je Šimada.

Grobna kapela kralja Dragutina smeštena je u pregradnu, ulaznu kulu manastirskog kompleksta Đurđevih stupova, a pretpostavlja se da je njen životopis nastao osamdesetih godina 13. veka.

Freske u njoj predstavljaju jedinstven spoj religiozne umetnosti i istorijsko-pravnih dokumenata, jer su na na njima prikazana brojni istorijski događaji - državni sabori na kojima je predavana vlast i krunisanja novih kraljeva.

Đurđeve stupove podigao je Stefan Nemanja 1171. godine, dok je Dragutin dogradio manastirsku crkvu i oslikao njenu pripratu. Tu je sahranjen 1316. godine.

Taj manastir je deo svetske baštine Uneska od 1979. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.