Novi Pazar među najtransparentnijim

Najbolji indeks transparentnosti u Srbiji imaju Bečej, Sombor i Kanjiža, pokazalo je istraživanje organizacije Transparentnost Srbija.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 14.06.2021.

13:32

Novi Pazar među najtransparentnijim
Foto: Igor Dymov/Shutterstock

"Te opštine su iznad 80 poena, a iznad 70 su Novi Pazar, Leskovac, Vranje i Soko Banja. Bujanovac je zabeležio veliki pad, a niže ocene su zabeležene i u Jagodini, Svilajncu, Bogatiću i Merošini", kazao je saradnik Transparentnost Srbija, Zlatko Minić, na predstavljanju "Indeksa transparentnosti lokalne samouprave LTI 2021".

Kako je on rekao, ne postoji politika povećanja transparentnosti koja se primenjuje u celoj zemlji i potrebni su kontinuirani napori da bi se poboljšali i održali rezultati.

Na lošu ocenu utiču nedovoljne budžetske informacije, nedostatak informacija o donošenju odluka, korišćenju opštinske imovine i podeli novca na konkursima.

U odnosu na prethodnu godinu, dodaje Minić, najviše je napredovalo Veliko Gradište, Boljevac, Požarevac, Novi Sad, Malo Crniće, Bor i Bela Crkva.

Direktor Transparentnosti Srbija, Nemanja Nenadić, kazao je da je transparentnost veća tamo gde postoje jasno definisane zakonske obaveze i sankcije.

Indeks transparentnosti lokalne samouprave "LTI 2021" predstavlja istraživanje, ocenjivanje i rangiranje 145 jedinica lokalne samouprave i 25 gradskih opština u Srbiji, koje sprovodi Transparentnost Srbija.

Taj indeks se izračunava kao zbir poena dobijenih na osnovu odgovora na indikatorska pitanja koja su prikupljena pregledanjem zvaničnih internet prezentacija gradova, opština i gradskih opština.

Transparentnost je mehanizam za lakše otkrivanje ili sprečavanje korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Podeli: