Novi Pazar - Društvo - B92 Lokal

Državni univerzitet u Novom Pazaru: Sutra počinje prvi upisni rok

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) u srijedu, 23. juna, počinje prijavljivanje kandidata za upis u prvu godinu studija. Dokumenta se predaju do petka, 25. juna, saopšteno je iz te visokoškolske ustanove.

Izvor: snews.rs Novi Pazar
Podeli
Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia

Kako je navedeno ove godine indeks Državnog univerziteta na 20 akreditovanih studijskih programa dobiće 1019 studenta, iz budžeta će se finansirati 684, a 335 biće na samofinansiranju.

Prijemne ispite budući brucoši polagaće 30. juna i 1. jula, dok će 10. jula biti objavljena konačna rang lista. Od 12. do 16. jula treba da se završi upis.

Prema kvoti koju je odobrila Vlada Republike Srbije i objavljenom konkursu za upis u prvu godinu studija, oko 70 odsto studenata Državnog univerziteta u Novom Pazaru školovaće se o trošku budžeta, prenosi snews.rs.

Na Departmanu za pravne nauke ima 80, a na Departmanu za ekonomske nauke, gdje se izučavaju ekonomija i poslovna informatika, biće 110 mjesta. Isto toliko studenata upisaće se na Departman za filozofske nauke (u čijem sastavu su studijski programi: Psihologija i Vaspitač u predškolskim ustanovama).

Departman za filološke nauke (Srpska književnost i jezik i Engleski jezik i književnost) imaće 90 brucoša.

Na matematičkim naukama planiran je upis 110 studenata. Na Departmanu za tehničke nauke i studijskim programima: Računarska tehnika, Arhitektura, Građevinarstvo i Softversko inženjerstvo ima ukupno 214 mjesta. Na hemijsko-tehnološkim naukama predviđen je upis 50 brucoša.

Departman za biomedicinske nauke, (studijski programi: Biologija, Rehabilitacoja i Sport i fizičko vaspitanje), imaće ukupno 135 novih studenata. U okviru tog departmana je i studijski program osnovnih strukovnih studija pod nazivom Zdravstvena nega, gdje je planiran upis 60 studenata.

Na Departmanu za biotehničke nauke i studijskim programima: Agronomija i Prehrambena tehnologija upisaće se 60 brucoša i riječ je o budžetskim mjestima.

Studenti koji budu imali status samofinansirajućih, školarinu će plaćati između 50.000 i 60. 000 dinara, zavisno od toga koji studijski program odaberu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.