"Učtivo Vas pozivamo na slavu..."

Izložba svečanih slavskih pozivnica pod nazivom "Učtivo Vas pozivamo na slavu..." danas je otvorena u Istorijskom arhivu Niša, povodom obeležavanja slave Car Konstantin i carica Jelena, koju slavi grad Niš, saopštili su organizato.

Izvor: Tanjug

Utorak, 08.06.2021.

16:21

Foto: Bojan Živkoviæ/Shutterstock

Pozivnicama na toj izložbi je obuhvaćen međuratni period, od 1922. do 1941. Godine, a sam naziv postavke govori na koji svečarski i učtiv način su se nekad pozivali gosti u čast slave.

Panoi sa fotografijama pozivnica biće izloženi do 29. juna ispred zgrade Istorijskog arhiva u niškoj Tvrđavi.

Najvažniji srpski porodični praznik - slava, postala je među Srbima znak prepoznavanja i indentifikacije.

Uveliko važi mišljenje i nepisano pravilo da se na slavu ne poziva, da zvanice same znaju kome bi trebalo da se na taj sveti dan pojave za trpezom, kao i da je dom domaćina tog dana za sve otvoren.

Ipak, malo je poznato da su nekada organizacije i poneki imućni pojedinci, za svoju slavu pravili zasebne pozivnice u kojima je do izražaja dolazila učtivost, skromnost i građanska estetika.

Vrednost ovih pozivnica nije samo estetska i duhovna, već podsetnik na neka prošla vremena kojih odavno nema.

"Istražujući arhivske fondove, autori izložbe su otkrili pozivnice, i zadivljeni njihovom lepotom, poželeli da ih predstave javnosti", objašnjava nastanak ovog projekta Snežana Radović, direktorka Istorijskog arhiva Niša.

Ona ističe da su upravo te pozivnice postale tema izložbe kakvu do sada nije bilo moguće videti, gde se izdvaja pozivnica Društva milosrđa i zaštite dece i mladeži za slavu sv. Cara Konstantina i carice Jelene iz 1937. godine.

Prema njenim rečima, najstarijih pozivnica ima nekoliko, a naročito je važna pozivnica Niške trgovačke omladine za slavu Preobraženje i pozivnica Moravskog artiljerijskog puka za slavu Blagovesti.

Zahvaljujući direktorki Istorijskog arhiva Niša, ta ustanova je u poslednje vreme sprovela niz značajnih aktivnosti i izložbi, kao što su naučni skup arhivista i postavka o kralju Milanu Obrenoviću, realizovana u saradnji sa Udruženjem za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" iz Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Podeli: