Počinju sopstveni biznis: U Nišu uručeno 70 ugovora za samozapošljavanje

U Nišu je danas uručeno 70 ugovora za nezaposlene koji žele da započnu sopstveni biznis.

Izvor: Tanjug

Petak, 08.10.2021.

13:27

Počinju sopstveni biznis: U Nišu uručeno 70 ugovora za samozapošljavanje
Foto: Depositphotos/SergeyNivens

Ugovore je uručila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i istakla da je Niš primer dobre prakse kada su u pitanju politika zapošljavanja i poboljšanje uslova života i rada građana.

"Nadamo se da će mladi preduzetnici koji danas imaju priliku da uplove u svet preduzetništva biti uspešni, kako bismo zajedno gradili još bolju i napredniju Srbiju", poručila je novinarima Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da su na tržištu rada ostvareni dobri rezultati i da je stopa nezaposlenosti u Srbiji u drugom kvartalu ove godine smanjena za 1,7 odsto u odnosu na prvi kvartal.

Dodala je da je stopa zaposlenosti u drugom kvartalu porasla za 1,9 odsto u odnosu na prvi kvartal.

Kako kaže, Niš i Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) ove godine izdvojili su 55,8 miliona dinara za sprovođenje pet mera aktivne politike zapošljavanja u tom gradu.

"U Nišavskom okrugu beleže se dobri rezultati, pa je od početka godine zaposleno 14.534 osoba koje su bile evidentirane u NSZ, što je za 14,5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine", poručila je ministarka.

Direktor NSZ Zoran Martinović rekao je da ove godine postoji veliko interesovanje nezaposlenih da započnu sopstveni biznis, kao i da je do sada dodeljeno više od 3.000 subvencija za samozapošljavanje.

Martinović je izrazio uverenje da će do kraja godine biti dodeljeno oko 4.000 tih subvencija.

On je rekao i da država u saradnji sa lokalnim samoupravama godišnje uloži oko milijardu dinara u program samozapošljavanja.

"Ove godine iz budžeta izdvojeno je 5,7 milijardi dinara za različite programe zapošljavanja, među kojima su programi stručne prakse, programi za pripravnike, program ''Moja prva plata'' i drugi", dodao je Martinović.

U okviru posete Nišu, ministarka Kisić Tepavčević i direktor Martinović će posetiti kompaniju "Tehno i oprema inženjering Niš", koja se bavi proizvodnjom opreme, projektovanjem i konsaltingom u ugostiteljstvu.

Kako je poručeno, NSZ poslednjih nekoliko godina sa tom kompanijom ostvaruje dobru saradnju po pitanju zapošljavanja.

Dogadaju je prisustvovala i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je zahvalila Ministarstvu i NSZ na podršci da zaposle svoje građane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: