Niš - Društvo - B92 Lokal

Vojna bolnica u Nišu dobila skener

Vojna bolnica u Nišu dobila je MSCT (multislajsni) skener vredan nešto više od 59 miliona dinara, saopštila je danas ta zdravstvena ustanova.

Izvor: Beta Niš
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/AnnaMedia
Ilustracija: Shutterstock/AnnaMedia

Kako su naveli u toj bolnici, zahvaljujući novom skeneru, moći će da se uspostave bolje dijagnoze bolesti, a doprineće i boljem snimanju kostiju, grudnog košta, male karlice, krvnih sudova, abdomena, glave, traumatskih povreda i virtuelnoj kolonoskopiji.

Novac za nabavku skenera opredelila je Uprava za vojno zdravstvo.

Na odeljenje radiologije Vojne bolnice u Nišu tokom 2021. pregledano je 10.564 vojnih osiguranika, a do avgusta ove godine nešto više od 7.000.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović posetio je Vojnu bolnicu i rekao da će taj skener omogućiti da pacijenti u najkraćem roku, sa što manjim zračenjem, dobiju potrebne rezultate. Prema njegovim rečima, radi se na pronalaženju "administrativnog načina" koji će omogućiti da i civilni osiguranici mogu da se leče u svim vojnim zdravstvenim ustanovama.

"Vojnomedicinska akademija je od početka kovida gotovo 24 sata dostupna svim gradjanima Srbije. Mi to sada radimo iz svojih sredstava, ali se javlja zakonski problem kako da finansirate lečenje civilnih osiguranika kad mi pokrivamo samo fond koji pokriva samo vojne osiguranike", izjavio je Stefanović.

On je kazao da je reč o novcu svih građana Srbije, ali treba pronaći način da se usmeri tako da i civilni i vojni osiguranici imaju jednako pravo na lečenje.

"Ne treba da pravimo paralelne sisteme, treba da pravimo komplementarne sisteme koji će faktički podržati jedan drugi", rekao je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.