Niš - Društvo - B92 Lokal

Višegodišnji problem: Vazduh u Nišu ponovo u crvenom

Prema podacima sa sajta AirVisual vazduh u Nišu u subotu ponovo je bio zagađen. Indeks kvaliteta vazduha bio je crvenom i to je višegodišnji problem u tom gradu, pogotovo u zimskom periodu kada se loži.

Izvor: RTS Niš
Podeli
Foto: Aapsky/Shutterstock
Foto: Aapsky/Shutterstock

Aerozagađenje stvara probleme naročito hroničnim bolesnicima, piše RTS.

Pulmolog Saša Jovanović iz Zavoda za plućne bolesti u Nišu kaže da je zagađenje pospešujući faktor za razvoj i nastanak virusnih infekcija ali i alergijskih reakcija.

Ističe da se kod osoba koje su preosteljive na određene alergene, kao što je polen drveća, već ovih dana javljaju pacijenti sa alergijskim smetnjama.

"Upravo pojačano aerozagađenje izaziva jedno oštećenje sluzokože disajnih puteva pri čemu će ta oštećena sluzokoža, koja je izgubila svoje prirodne odbrambene mehanizme, biti praktično lakša ulazna vrata za nastanak bilo koronavirusne infekcije bilo alergijskih reakcija", objašnjava Jovanović.

Preporuka lekara je da se naročito u popodnevnim i večernjim satima, kada su najveće koncentracije zagađenja, izbegava boravak na otvorenom prostoru i bavljenje fizičkom aktivnošću, bilo da je to trčanje ili neke fizičke vežbe. Preporuka se naročito odnosi na trudnice i malu decu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 203 idi na stranu