U Nišu počela izrada novog Lokalnog antikorupcijskog plana

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte grada Niša (KLERP) počela je juče realizaciju projekta "Paket podrške za unapredjenje antikorupcijskih politika na lokalnom nivou", u okviru kojeg će taj grad dobiti novi Lokalni antikorupcijski plan (LAP).

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2020.

13:53

U Nišu počela izrada novog Lokalnog antikorupcijskog plana
Foto: Depositphotos, stoyanh

Predstavnica KLERP-a Ivana Knežević izjavila je za agenciju Beta da će izrada novog LAP-a biti završena najkasnije do avgusta naredne godine.

"Prvi korak u izradi LAP-a biće formiranje radnih grupa i timova koji će se tim poslom baviti", izjavila je Knežević.

Ona je podsetila da je Niš još 2011. godine imao LAP koji je Agencija za borbu protiv korupcije prihvatila kao primer dobre prakse i iskoristila za izradu modela po kojem sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji rade lokalne antikorupcijske planove. Prema njenim rečima, LAP koji je Niš imao još 2011. godine ne može da se primenjuje zbog promene zakonskog okvira i zakonska obaveza grada je da usvoji novi.

Dodala je da izrada novog LAP-a predstavlja zakonsku obavezu grada, ali da se time želi da modernizuje i profesionalizuje rad lokalne samouprave i unaprede usluge koje se pružaju gradjanima.

Knežević je istakla da će pomenuti projekat biti realizovan u okviru javnog poziva koji Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) relizuje pod nazivom "Unapredjenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou", a uz podršku Vlade Švajcarske i kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge.

Nekadašnja članica Radnog tima Vesna Crnogorac i nekadašnja koordinatorka Radnog tima Zorica Miladinović izjavile su ranije za agenciju Beta izjavile da Niš mnogo kasni sa donošenjem novog LAP-a, jer su po modelu koji je usvojila Agencija za borbu protiv korupcije opštine i gradovi bili obavezni da donesu nove Lokalne antikorupcijske planove najkasnije do 30. juna 2017. godine.

Prema rečima Vesne Crnogorac donošenje novog LAP-a preduslov je za formiranje Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) jer taj dokument propisuje način izbora članova LAF-a. Crnogorac je podsetila da je Lokalni antikorupcijski forum radio u Nišu "punom parom" od 2014. do juna 2017. godine, kada su svi članovi LAF-a podneli ostavke.

Miladinović i Crnogorac su kazale da je 2018. godine u Nišu postojao Radni tim za izradu novog LAP-a, ali da je sedam članova koje je predložio Lokalni antikorupcijski forum podnelo ostavke zbog nezainteresovanosti i opstrucije rada Radnog tima od strane članova koji su predstavljali grad. Miladinović je podsetila da su članovi Radnog tima koji su podneli ostavke pokušali septembra 2018. godine da pokrenu donošenja LAP-a slanjem predloga mera za oživljavanje tog postupka gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću, predsedniku Skupštine grada Radetu Rajkoviću i Gradskom veću, ali je taj predlog ostao "mrtvo slovo na papiru".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: