Sve na jednom mestu u Nišu: Otvoren jedinstveni degustacioni objekat "Zalogaj juga"

Ajvar, roštilj, domaći džemovi, peglana kobasica i ostala tradicionalna jela sa juga Srbije, od sada će, svi koji dođu u Niš, moći da se probaju na jednom mestu - u Degustaciono-edukativnom centru, koji je otvoren u Ulici Kosovke Devojke.

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2023.

11:46

Sve na jednom mestu u Nišu: Otvoren jedinstveni degustacioni objekat
Ilustracija/Foto: Geshas/Shutterstock

Osim da sačuva od zaborava domaću kuhinju, cilj Centra je i promocija finalnih proizvoda s juga, a na čijim će ambalažama stajati žig "Zalogaj juga", koji će ukazivati da je to brend na jugu Srbije, u Nišavskom, Jablaničkom, Pčinjskom, Pirotskom i Topličkom okrugu.

"Ovde mogu da se probaju tradicionalna jela kojima se ponosimo i koja treba da budu prisutna u našim hotelima i restoranima. Ovo je jedinstveni objekat u Srbiji, a namena mu je pre svega degustacija proizvoda sa juga Srbije. Mi na ovaj način želimo da umrežimo poljoprivredne proizvođače koji su iz naših krajeva i ugostiteljske objekte i turiste. Na neki način želimo da pojačamo vidljivost naših proizvoda i kvaliteta koje ovo područje pruža u svojim namirnicama", kaže predsednica Udruženja ugostiteljsko-turističkih poslenika i jedna od rukovodilaca centra, Ančica Dimitrijević.

Osim degustacije proizvoda, Centar će biće otvoren za mlade ljude koji žele da steknu ili usavrše kulinarsko umeće.

"Mi već godinama uspešno radimo edukacije u sferi ugostiteljstva i turizma. Sada je ovo prilika da imamo svoj objekat gde ćemo na mnogo višem nivou raditi edukaciju naših članova, već školovanih ugostitelja i onih koji to nisu, a žele da budu. Ovo je jedna nova prilika za sve one koji vole ugostiteljstvo", rekla je Ančica.

Učenica ugostiteljske škole iz Niša Nikolija Dinić među prvima je postala član Degustaciono-edukativnog centra.

"Ovo je prilika da naučim sve ono što možda nisam u školi, da oplemenim svoje znanje, da učestvujemo u različitim takmičenjima kojima predstavljamo kako Udruženje, tako i sebe i našu školu i da usavršimo sebe i predstavimo se široj publici. Kada završimo školu, moji planovi su da nastavim da učim i postanem profesionalni kuvar, da ostanem u Udruženju i da osvajam nove medalje", rekla je ona.

Degustacioni centar je deo projekta "Zalogaj juga" koji realizuje Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslanika Niš. Projekat je finansirala Evropska unija, u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, preko programa "EU Pro plus". Vrednost projekta je 55.000 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: