Niš - Društvo - B92 Lokal

Sutra koncert za obnovu manastira Svetog Nikolaja

Na šetalištu u Niskoj Banji sutra, 3. avgusta, u 19 sati održaće se humanitarni koncert za obnovu manastira Svetog Nikolaja u selu Manastir nadomak Niša.

Izvor: Niške vesti Niš
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, carloscastilla
Ilustracija: Depositphotos, carloscastilla

Kako podsećaju Niške vesti, koncert je bio otkazan zbog loših vremenskih uslova.

Koncert će održati gitarista Miloš Krstić Krle, poznat Nišlijama po svirkama i koncertima sa više poznatih srpskih bendova i muzičara, te učestvovanju u mnogim svojim i tuđim muzičkim projektima. Takođe, Saša Trajković, poznatiji kao Big Sale, svim Nišlijama poznat još od ranijih godina po grupi Stentor, a danas po jedinstvenim autorskim delima započetim kao "poduhvat Serbon".

Manastir Svetog Nikolaja izgrađen je, odnosno obnovljen još 1838. godine. Zanimljivo je da se nalazi u selu koje nosi naziv Manastir, a gde je bila naseobina još u 13. veku.

Istorijski izvori kažu da je tuda prolazio Sveti Sava i pio vino lokalnih seljana. Danas, svetinja iziskuje obnovu, a jeromonah Ignjatije koji je odnedavno iguman i domaćin, danas nema osnovnih sredstava, kuhinjskih elemenata, nameštaja. Organozatori koncerta su Kulturni klub Crnjanski i Družina Svetog kralja Milutina u saradnji sa opštinom Niškom Banjom.

Svi posetioci Niške Banje, prijatelji i ljubitelji muzičkog dela ova dva muzičara, moći će da uživaju te večeri, i istovremeno pomognu akciji obnove pomenute svetinje u selu Manastir kod Niške Banje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.