Školama dronovi

Ispred Gradske kuće predstavnicima niških osnovnih škola podeljeni su dronovi koji će biti korišćeni u nastavi sa ciljem unapređivanja digitalne i informatičke pismenosti.

Izvor: Gradski portal 018

Petak, 10.09.2021.

13:32

Školama dronovi
Ilustracija: Depositphotos/racorn

Dronove školama poklonili su Rotari distrikt Srbije i Crne Gore na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja "Za lepšu školu", prenosi Gradski Portal 018.

Ispred Gradske kuće predstavnicima niških osnovnih škola podeljeni su dronovi koji će biti korišćeni u nastavi sa ciljem unapređivanja digitalne i informatičke pismenosti. Dronove školama poklonili su Rotari distrikt Srbije i Crne Gore na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja "Za lepšu školu".

"Činimo sve ovo zato što smo ljudi velikog srca i nama je misija da pomažemo. Naš moto jeste 'Služenje iznad svega', trudimo se da pomognemo i da učinimo dobro delo prvenstveno mladim ljudima, u ovom slučaju naravno sve što radimo, radimo u dogovoru i saglasnosti sa Ministarstvom prosvete. Inače kad radimo što se tiče zdravstva, radimo Ministarstvom zdravlja. Nikada ne radimo ništa po nekom ličnom nahođenju, uvek radimo u dogovoru sa Ministarstvom i sa lokalnom zajednicom, jer to su nam parametri koji nam potvrđuju da radimo ispravnu stvar, a onda usaglašavanje potrebe lokalne zajednice sa onim što mi možemo da učinimo. Sada smo se opredeli za široku akciju, gde su sve škole u Srbiji zastupljene u određenom broju, sa dronovima. Đaci petog i šestog razreda osnovne škole imaju Python i Scratch kao obavezni nastavni program, međutim nemaju alat, tako da smo ovom akcijom omogućili da ono što teorijski nauče kroz knjige mogu da primene praktično kroz programiranje i upravljanje dronovima i to je nama cilj ovog projekta. Mislim da su svi zaslužili da budu ravnopravno zastupljeni i da svi imaju šansu da nauče i da se razvijaju u svim oblastima", izjavila je Zorica Jestrović, guverner distrikta Srbija i Crna Gora.

"Ovo je jedna vrsta nastavnog sredstva koje se primenjuje u nastavi informatike i tehnologije i tehničkog obrazovanja. Naime u petom i šestom razredu postoje programi Python i Scratch, do sada su deca to radila na kompjuteru, ali nisu imala mogućnost da primene na određenoj mašini, na određenom aparatu. Dron će se primenjivati u zatvorenim prostorijama, kao što su sale, jer znate i sami da bi nam, ako bi se dron puštao u vazduh, bila potrebna dozvola Ministarstva unutrašnjih poslova. Sada deca imaju jedan uređaj na kome mogu ono što sami izprogramiraju i naprave da primene u praksi i da vide to što su oni napravili da li funkcioniše ili ne funkcioniše. Do sada smo samo mogli da verujemo da bi funkcionisalo, a sada imamo jedan od uređaja koji podržava ta dva programa i koji će mnogo značiti u nastavi 21. veka", izjavio je direktor Bojan Krstić.

"Sva četiri niška kluba, Rotari klub Niš, Rotari klub Niš centar, Rotari klub Niš Konstantin i Rotari klub Niš Medijana, su aktivno uzela učešće u ovogodišnjem grantu. To je dvogodišnji grant, počeli smo prošle godine za opremanje škola bespilotnim letelicama, odnosno dronovima. Naravno da to nije prvi put da doniramo škole, 2018. godine smo donirali kompjutere, krenuli smo sa bazičnom edukacijom iz informatičke nauke, a zatim smo nastavili sa tim da doniramo bespilotne letelice. Ono što je naredno jesu robotići, tako da zapravo trudimo se da ono što je budućnost, za razliku od naše generacije, a mi nismo imali tu mogućnost da na taj način se edukujemo u informatici, da sadašnje generacije mogu da se edukuju kada su u pitanju bespilotne letelice, pravljenje programskih jezika Scratch i Python i naravno edukacija nastavnika koja će kroz sledeće generacije nastaviti da prenosi znanje mlađim kolegama i da rade sa đacima", izjavila je Marijana Matić iz Rotari kluba Niš Medijana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: