Ovo je nova lokacija za poslovno–radnu zonu u Nišavskom okrugu

Opština Doljevac je izložila na rani javni uvid Plan detaljne regulacije kompleksa poslovno-radne zone severno od postojeće zone "Petlje Doljevac".

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.02.2023.

10:06

Ovo je nova lokacija za poslovno–radnu zonu u Nišavskom okrugu
Ilustracija/Foto: Sorn340 Studio Images/Shutterstock

Naručilac plana je preduzeće "Šiloprom" iz Belotinca, a obrađivač Studio za arhitekturu URBS Aeterna iz Niša.

"Cilj izrade Plana je da se, kroz sagledavanje prostornih mogućnosti i ograničenja same lokacije, a u skladu sa Prostornim planom, definišu planske mogućnosti za izgradnju novih sadržaja, u skladu sa programom investitora, obezbede kapaciteti saobraćajne i tehničke infrastrukture za planiranu izgradnju, očuvaju i poboljšaju uslovi životne sredine i definišu odgovarajuće mere zaštite od požara i drugih elementarnih nepogoda", navedeno je u PDR-u.

Razmeštaj industrijskih kapaciteta odvijaće se u postojećim industrijsko-privrednim zonama do popunjenja kapaciteta, a potom će biti aktivirani i novi lokaliteti. Podsticanjem razvoja malih i srednjih preduzeća povećaće se fleksibilnost, efikasnost i stepen tržišnosti privredne strukture. Na ruralnom području razvoj industrije biće usmeravan na agroindustriju.

Dve su osnovne kategorije lokacija na kojima će se u budućnosti investirati, "Brownfield" lokacije su infrastrukturno opremljene neiskorišćene kapacitete u okviru postojećih kompleksa industrijskih preduzeća na kojima će se investirati u izgradnju komplementarnih privrednih sadržaja zavisno od potreba tržišta i namene površina i Plan detaljne regulacije kompleksa poslovno radne zone severno od "Petlje Doljevac", na teritoriji opštine Doljevac.

Druga kategorije su "Greenfield" lokacije u postojećim i novim radnim zonama na kojima će se u planskom periodu izgraditi veliki broj malih i srednjih pogona iz oblasti industrije i shodno tome se predviđa njihovo opremanje odgovarajućim infrastrukturnim i komunalnim sadržajima.

Postojeće građevinsko područje obuhvata: izgrađeno građevinsko zemljište - zemljište koje se koristi za separaciju peska i šljunka, u središnjem i severnom delu planskog obuhvata, koje zauzima oko 50 odsto površine Plana i neizgrađeno građevinsko zemljište - poljoprivredno zemljište u preostalom delu planskog obuhvata. Na izgrađenom građevinskom području postoje objekti u funkciji seperacije šljunka i peska koji su privremenog karaktera.

U obuhvatu Plana predviđene su pretežne namene, a to su saobraćajne površine i površine za privredne delatnosti.

S obzirom na planiranu pretežnu namenu - privredne delatnosti, javna saobraćajnica se planira sa poprečnim profilom i elementima odgovarajućim za ovu vrstu namene (za teška teretna vozila). Širina kolovoza saobraćajnice je 6 metara do 7 metara za dvosmerni saobraćaj. Za parkiranje vozila za sopstvene potrebe, vlasnici poslovnih objekata svih vrsta obezbeđivaće manipulativni prostor, parking ili garažna mesta na sopstvenoj građevinskoj parceli, izvan površine saobraćajnice - površine javne namene.

Prostor obuhvaćen granicom Plana, planiranom saobraćajnicom unutar njega, ostvarivaće vezu u južnom delu sa saobraćajnicom koja povezuje državni put II A reda br.158 sa naseljem Doljevac kao i sa autoputem E-75 (državni put I A reda).

Osnovna namena zemljišta je industrijska, zanatska i manufakturna proizvodnja, a kompatibilna namena su skladišta i stovarišta. Najveća visina objekta je 15 metara, osim za tehnološke objekte gde se može utvrditi veća visina prema tehnološkim potrebama. Ukoliko su objekti viši od 30 metara neophodno je pribaviti mišljenje i saglasnost institucija nadležnih za bezbednost vazdušnog saobraćaja. Dozvoljena visina za reklamne stubove je 30 metara.

Parking prostor treba predvideti u okviru građevinske parcele i to jedno parking mesto na 70 metara kvadratnih korisne površine. Broj garaža, pretovarno-manipulativne površine i parking površine za teretna vozila predvideti u zavisnosti od tehnološkog procesa, u kompleksu

Bruto razvijena građevinska povrišna poslovno-radne zone iznosi 19,19 hektara.

Javni uvid će trajati do 17. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: