Niš u punom sjaju: Osvetljeno Arheološko nalazište Medijana

Arheološko nalazište Medijana je osvetljeno čime je učinjen još jedan korak do otvaranja kompleksa za posetioce i to u svom punom sjaju posle 12 godina.

Izvor: B92

Utorak, 20.04.2021.

10:22

Niš u punom sjaju: Osvetljeno Arheološko nalazište Medijana
Foto: milan noga/shutterstock

Radove na osvetljenju spoljašnjeg dela izvelo je JКP Parking servis Niš.

Nastavljena je rekonstrukcija muzejske zgrade, a uskoro će početi turistička prezentacija Medijane koja podrazumeva zaštitu mozaika, uređenje staza i završne radove na arheološkom parku“, saopštio je kabinet gradonačelnice Niša.

Poslednja turistička poseta nekadašnjem luksuznom predgrađu antičkog grada Naisussa iz IV veka, u kojem je rođen i vladao car Konstantin Veliki, bila je na leto 2018. godine, a i tada je „radila“ samo mesec dana. Privilegiju da posećuju Medijanu, poslednjih desetak godina, imali su samo arheolozi, radnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Narodnog muzeja Niš, povremeno novinari i predstavnici grada, kao i izvođači radova, prenose Niške vesti.

Antičko naselje Medijana, koje predstavlja jedinstven kompleks, nastalo je u 4. veku u vreme vladavine Кonstantina Velikog (306-337) i njegovih sinova.

Prve istraživačke radove na Medijani započeo je Feliks Kanic 1861. godine, a prva planska istraživanja započeta su 1932. godine i u kontinuitetu se sprovode do današnjih dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: