Medicinskom fakultetu u Nišu donirani aparati za najsavremeniju laboratoriju na Balkanu

Na Medicinskom fakultetu u Nišu sutra će biti održana svečana ceremonija otvaranja nove laboratorije za genetska ispitivanja, najavio je svojoj fb strani profesor dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš.

Izvor: Niške vesti

Ponedeljak, 10.05.2021.

10:29

Medicinskom fakultetu u Nišu donirani aparati za najsavremeniju laboratoriju na Balkanu
Foto: Bojan Živkoviæ/Shutterstock

"Celokupnu opremu za ovu laboratoriju donirala je Komanda američke vojske za Evropu i Ambasada SAD u Beogradu u vrednosti od oko 500 000 evra. Ovom prilikom donirani su genski sekvenator najnovije generacije, tri real time PCR aparata, automatski izolatori nukleinskih kiselina, aparat tape station, multinodalni reader- hromatograf, luminex, dva nano drop aparata, frižideri uključujući i one koji hlade na -90oC, centrifuge, vortex mašine, Karl Zeis mikroskop i ostala prateća oprema", kaže dr Dragan Milić.

U ovoj laboratoriji radiće se na hiljade najsloženijih analiza godišnje uključujući i individualizacija terapije bolesnika sa malignitetom u skladu sa genetskim tipom tumora, prenose Niške vesti.

"Ovo će biti jedna od najsavremenijih laboratorija ove vrste ne samo u Srbiji već i na Balkanu. Najteži bolesnici će dobiti mogućnost za najsavremeniji vid ispitivanja a naši stručnjaci priliku da rade na aparatima koji su sastavni deo najeminentnijih laboratorija na svetu", dodao je dr Dragan Milić.

Ova moćna laboratorija omogućiće novu eru u dijagnostici i lečenju pacijenata grada Niša i jugoistočne Srbije, kazao je Milić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: