Cena malina u Leskovcu i do 500 dinara

Otkupna cena malina u Leskovcu skočila je ovih dana i do preko 400 dinara, a pojedine hladnjače ovo crveno zlato otkupljuju čak i za 500 dinara.

Izvor: Jugmedia

Petak, 16.07.2021.

19:15

Cena malina u Leskovcu i do 500 dinara
Ilustracija: Veronika Kovalenko/Shutterstock

Dakle, maline su ove godine postale i te kako skupo voće, a razlog ovako visokih cena je manjak robe na tržištu.

Vlasnik hladnjače "Strela DOO" Miodrag Nedeljković rekao je za Jugmediu da je čak 400 dinara minimalna otkupna cena, jer se cene kreću i do 500 dinara.

"Kod nas je 400 dinara minimalna cena koju plaćamo proizvođačima, cene idu i mnogo više. Manjak robe na tržištu je i doveo do povećanja otkupne cene. Nismo jedini u gradu, i druge hladnjače otkupljuju po ovoj ceni", kazao je Nedeljković.

S druge strane, i pored ovako dobre cene, proizvođači se ne raduju previše zaradi, jer im rod nije ni izbliza kao prethodnih godina, a i samu cenu određuje kategorija maline koju prodaju.

"Ovako dobru otkupnu cenu ne pamtimo, ali sušna godina nam nije išla na ruku. Potražnja je velika, pa samim tim moramo da angažujemo i više berača, a moramo da im povećamo i dnevnice", priča za navedeni medij jedan od proizvođača koji je do sada nabrao 2.000 kilograma i dodaje da je zadovoljan više nego ikada.

Prošle godine je na početku sezone cena po kilogramu iznosila 180, pa je pri kraju sezone bila 230 dinara. Više od četvrtine išlo je na berače, s obzirom na to da se kilogram plaćao po 60 dinara.

Visok je i procenat izvoza godišnjeg roda srpske maline, čak 96 posto. U zemljama Evropske unije ona se izvozi u smrznutom stanju i to po ceni od 2,75 do 2,95 evra kolika je bila u februaru ove godine.

Inače, u Jablaničkom okrugu pod malinom je od 500 do 600 hektara.

Kako podseća taj portal, pre samo mesec dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je cena malina ove godine rekordna, preko 300 dinara i da je to dobra vest i istovremeno izrazio uverenje da će malinari u ovoj godini, uprkos nekim godinama kada su te cene bile manje, moći da uštede i sačuvaju nešto za godine kada možda cena ne bude bila ovako dobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Podeli: