Leskovac grad stripa: Završena 24. Balkanska smotra mladih autora FOTO

Na 24. Balkanskoj smotri mladih strip autora održanoj 21-27. juna 2022. godine u rekordnoj konkurenciji od 3047 učesnika iz 82 zemalja sa prostora Evrope, Azije, Afrike, Australije, Severne i Južne Amerike, internacionalni žiri u sastavu: predsednik žirija Milorad Vicanović Maza (strip crtač i ilustrator), Lasko DŽurovski (strip crtač i ilustrator) i Marko Stojanović (strip scenarista i teoretičar) dodelio je sledeće nagrade.

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 27.06.2022.

10:30

Leskovac grad stripa: Završena 24. Balkanska smotra mladih autora FOTO
Foto: Grad Leskovac

Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana u kategoriji strip crtača dobio je Nikola Čižmešija iz Hrvatske. Diplomu za istu kategoriju je dobila Rafaela Koni iz Grčke.

Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za ilustraciju dobila je Julijana Mijailović iz Beograda. Diplomu za istu kategoriju dobili su Mile Mićić iz Bosne i Hercegovine i Ilina Najdenova iz Bugarske.

Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za scenario dobio je Tudor Vidoni iz Rumunije. Diplomu za istu kategoriju dobila je Isidora Cerovac iz Rume.

Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za strip teoriju dobio je Luka Stojanović iz Leskovca. Diplomu za istu kategoriju dobio je Nikola Tasković iz Kragujevca.

Diplomu za najboljeg debitanta dobila je Katarina Hadži-Jovančić iz Leskovca.

Plaketu "Nikola Mitrović Kokan" za doprinos srpskom stripu dodelio je organizator (Leskovačka škola stripa "Nikola Mitrović Kokan", ispred Leskovačkog Kulturnog Centra), nezavisno od žirija, i nju su ravnopravno dobili Nikola Maslovara iz Odžaka i Saša Rakezić iz Pančeva.

U sklopu manifestacije dodeljuje se i memorijalna nagrada "Miodrag Veličković Mivel" za satirični strip. Žiri u sastavu: predsednik žirija Ninoslav Miljković (strip crtač i karikaturista), Predrag Stanković (strip teoretičar i književnik) i Jurica Dikić (strip crtač i karikaturista), dodelio je nagradu Vangelisu Papavasiliou Vagosu iz Grčke.

Priznanje Prijatelj stripa koje se dodeljuje osobi van sveta stripa koja je doprinela devetoj umetnosti u značajnoj meri dodelio je tročlani međunarodni žiri u sastavu: predsednik žirija Milorad Vicanović Maza (strip scrtač i ilustrator), Dalibor Talajić (strip crtač i ilustrator) i Rumen Čaušev (strip crtač i ilustrator) i to Koenradu Adamu, ambasadoru Belgije i Nikolaju Pepeneu iz Rumunije. Takođe u sklopu manifestacije elektronski časopis za decu "AKO MENE PITAŠ..." dodelio je nagradu za najboljeg mladog strip autora "Mlada velika nada" Taši Vuksanović i Ignjatu Ljubisavljeviću iz Leskovca.

Studentsko informativno izdavački centar iz Niša dodelio je nagradu za najbolji kratki strip Ademiru Deliću iz Bosne i Hercegovine i Bobu Klisurskom iz Bugarske, a izdavačka kuća “Darkwood” iz Beograda nagradu za izuzetno dostignuće u devetoj umetnosti Rejmondu Tan Tanu iz Filipina i Mihi Hančiću iz Slovenije.

U sastavu Smotre održan je konkurs za najbolji strip kaiš u organizaciji Leskovačke škole stripa, "Nove naše reči", Učiteljskog društva Leskovac, Osnovne škole "Josif Kostić" i Sindikata obrazovanja Srbije – Regionalnog centra Leskovac, i žiri u sastavu Nikola Milićević (novinar), Marko Serafimović (akademski grafičar) i Miloš Cvetković (akademski grafičar) nagradio je Janu Stojanović iz Leskovca (kategorija od 7 do 10 godina), Tanasija Ignjatovića iz Leskovca (kategorija od 11 do 15 godina), Relju Gajskog iz Kikinde (kategorija od15 do 19 godina), Jasminu Đurović iz Leskovca (specijalna nagrada) i Ninu Dakić iz Čačka (nagrada nedeljnika "Nova Naša Reč"), prenose Novosti.
Foto: Grad Leskovac

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: