Kako funkcioniše javni prevoz u Srbiji? Slučaj Kruševac

Nedostatak broja polazaka, loša opremljenost stajališta, nerešena pitanja povlašćenih kategorija putnika - ovo su samo neki od problema javnog prevoza putnika u Kruševcu.

Izvor: B92.net

Četvrtak, 06.05.2021.

12:25

Kako funkcioniše javni prevoz u Srbiji? Slučaj Kruševac
Foto: justsolove/Shutterstock

U toku je izrada Studije javnog prevoza putnika u Кruševcu, a predstavnici konsultantskog tima (Pyramiding, SКL International and Tyrens) predstavili su dosadašnji rad na njenoj izradi, analizu postojećeg stanja, rezultate terenskog rada, kao i nacrt samog dokumenta.

Jedan od najvećih nedostataka je nedovoljan broj polazaka, odnosno frekvencija usluge, pokazala je dosadašnja analiza.

Dostupnost stajališta je zadovoljavajuća, međutim, njihova opremljenost nije.

Preporuka je, kako piše u Izveštaju I faze, da se donese plan opremanja stajališta kako bi u naredne 2 –3 godine opremljenost bila zadovoljavajuća. Ni terminusi na krajevima linija, kako se navodi, ne zadovoljavaju.

Prilikom analize Tarifnog sistema, zaključeno je da mnoga pitanja vezana za povlašćene kategorije putnika nisu rešena na adekvatan način.

Takođe, putnicima (zaposlenima) je ponuđena opcija kupovine mesečnih karata, ali je njihova primena ograničena na izabranu liniju. Isto se odnosi i na ostale vrste pretplatnih karata. To u znatnoj meri smanjuje upotrebu javnog prevoza.

Novom Odlukom je potrebno da se definišu kategorije koje će uživati pravo na subvencionisanu cenu prevoza – kriterijume za sticanje prava na subvencije, kao i jasno da se odrede izvori finansiranja subvencionisanih kategorija putnika.

Preporuka je i da se promeni način finansiranja održavanja stajališta i terminusa, te da se celokupne obaveze prenesu na Grad. Savetuje se i da se poveća upliv Grada u tarifni sistem, kao i da se on pojednostavi.

Nezadovoljavajuće je i to što je prosečna starost autobusa u prigradskom i prigradskom prevozu u Kruševcu je 17,5 godina. Više od tri četvrtine vozila imapogonske agregate EURO 3 i niže, a to je sa stanovišta uticaja na životnu sredinu nepovoljan indikator.

Problemi se i sa javljaju i u zonama gradskih stajalšta, gde nije retka pojava da se parkiraju automobili.
Foto: justsolove/Shutterstock
Kako bi se unapredio javni saobraćaj preporuka je, između ostalog, i da gradska administracija pruži odgovarajuće podsticaje za obnavljanje flote, a jedno od rešenja može da bude trajanje ugovornog aranžmana.

Takođe bi trebalo razmotriti oblike podrške u kontekstu kreditnih aranžmana između prevoznika i banaka, a ne treba isključiti ni mogućnost apliciranja za kredite međunarodnih finansijskih institucija. U Izveštaju se navodi da se obrađivač suočio sa potpunim nedostatkom podataka o saobraćaju. Nedostaju podaci o obimu saobraćaja na uličnoj mreži/raskrsnicama, o kretanjima unutar područja obuhvaćenog studijom, o kretanjima između područja studije i okruženja.

Potrebno je da se u najkraćem roku uspostavi baza podataka. To će, kažu, iziskivati ozbiljnija ulaganja, ali bez adektatne baze nije moguće upravljanje saobraćajnim sistemom, kao ni planiranje novih investicija.

Obrađivač se, takođe, suočio sa restrikcijom podataka kojima raspolaže Prevoznik. To je, u najmanju ruku, kako se navodi, neprihvatljivo, budući da će nalazi ove studije uticati na njegov rad.

Šta kažu građani?

Građani koji su učestvovali u anketi su kao nedostatke javnog prevoza u Kruševcu naveli mali broj polazaka, velike gužva, to što linije ne rade preko celog dana, kao i čišćenje vozila.

Veći broj polazaka, mogućnost provere kada prevoz stiže na stanicu, čistija vozila, uvođenje novih linija su među faktorima koji bi uticali na veće korišćenje javnog prevoza, naveli su građani.

Anketa je sprovedena putem platforme Google Form tokom januara i februara, a bilo je moguće upisati komentare i sugestije za unapređenje javnog prevoza. Prikupljen je 831 odgovor.

Nakon obrade komentara, u narednom periodu radiće se na izradi akcionog plana i predloga mera za unapređenje javnog prevoza putnika u Кruševcu. Očekuje se da dokument Studije javnog prevoza putnika bude završen do kraja juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Podeli: