Kruševac - Ekonomija - B92 Lokal

10 miliona dinara za projekat koji može dosta da promeni u životu građana

Prethodne godine, kroz pilot projekat koji je imao cilj unapređenje energetske efikasnosti domaćinstava grad Kruševac je sufinansirao zamenu stolarije za 10 domaćinstava, a radovi su završeni krajem 2021. godine. Ove godine, planirana su dva javna poziva, krajem januara biće raspisan javni poziv za zamenu stolarije, dok će u februaru građani moći da apliciraju za ugradnju solarnih panela.

Izvor: Kruševac grad/eKapija Kruševac
Podeli
Ilustracija: FOXARTBOX/Shutterstock
Ilustracija: FOXARTBOX/Shutterstock

Još jedan javni poziv najavljen je sredinom godine kako bi se nastavilo sa pomenutim projektom koji će pored zamenu stolarije, obuhvatati i zamenu kotlova i ugradnju solarnih panela, piše portal Kruševac grad.

"Smatramo da je prošlogodišnji projekat bio vrlo uspešan. Opredeljena sredstva za 2022. godinu su ozbiljnija, naime za mere energetske sanacije u ovoj godini biće predviđeno 10 miliona dinara. Sredstva će biti utrošena na učešće u projektima koje raspisuje Ministarstvo rudarstva i energetike, za energetsku sanaciju objekata javne namene (škole, vrtići), i objekata u vlasništvu privatnih lica", navode iz Gradske uprave Kruševac.

Osim stolarije, ove godine imamo mogućnost da apliciramo i za zamenu kotlova i ugradnju solarnih panela. Preciznije informacije i uslove znaćemo po raspisivanju javnih poziva, dodaju iz Gradske uprave Kruševac.

Cilj ovog projekta je, inače, da se uveća broj domaćinstava u kojima će se menjati stolarija, te potrošnja energije smanji na minimum.

Projekat unapređenja energetske efikasnosti pomaže država finansirajući 50 odsto troškova, po 25 odsto daju resorno ministarstva i jedinica lokalne samouprave, dok preostalih 50 odsto plaćaju građani. Međutim i ovde bi mogli da budu napravljeni izuzeci. Kako prenosi Ekapija, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ukazuje na moguću dodatnu podršku najugroženijim područijima. Tako će lokalne samouprave četvrte kategorije razvijenosti za projekat energetske efikasnosti izdvojiti manji iznos, koji će ići na teret ministarstva.

Na području Rasinskog okruga u četvrtu grupu razvijenosti svrstane su opštine Brus i Varvarin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.