Vitezovi, štitonoše i dvorske dame: Venčanje u Kruševcu kao u doba Lazara FOTO

Srednjovekovno venčanje, kruna je trodnevnog "Viteškog megdana u Lazarevom gradu", festivala koji se tradicionalno u Kruševcu održava uoči Vidovdana.

Izvor: RTS

Ponedeljak, 20.06.2022.

09:20

Vitezovi, štitonoše i dvorske dame: Venčanje u Kruševcu kao u doba Lazara FOTO
Foto: Shutterstock/RavenaJuly

Za šest godina na taj način u drevnoj crkvi Lazarici zavetovalo se devet parova.

Danas sva venčanja liče jedno na drugo i imaju sve manje dodira sa tradicijom. Osim jednom godišnje, kada se po uzoru na srpsku vlastelu u Kruševcu venčava odabrani par.

Do oltara u srednjovekovnim dvorskim odorama Snežanu i Sinišu Markovića, koji su već četvrt veka u građanskom braku ispratili su vitezovi, štitonoše i dvorske dame. Mladoženju su u gađanju jabuke odmenili streličari. Mladenci su venčanje priželjkuju pet godina, od kada su se sa ćerkama vratili iz Kanade.

"Inače je sve bilo predivno. Hvala gradu Kruševcu. Ne znam kako da vam kažem. Nemamo dovoljno reči da pohvalimo organizaciju, za sve ljude koji su nas okružili, za naše prijatelje i goste koji su došli da nam ulepšaju dan. To je nama najveća čast", kaže mlada Snežana Marković.

Na ovakvo venčanje su ih, kako kaže Snežana, nagovorile ćerke koje su htele da se krste u Lazarici: „Naše ćerke su rekle da ovo žele. Nismo ih forsirali, čekali smo da dovoljno porastu i same izraze volju i želju da budu krštene.“

"Mi smo baš htele da se krstimo i tako smo se doveli u ovakvu situaciju da se oni venčaju u crkvi, pošto znamo celi proces i moramo mi, to jest oni moraju biti venčani u crkvi da bismo se mi krstile", navode ćerke Maja i Mira Marković.

U svatove su pored najbližih, došli radoznali Kruševljani, kao i gosti iz drugih krajeva, jer je srednjovekovno venčanje deo turističke ponude grada.

"Ova manifestacija je dobitnik i nosilac jedne prestižne nagrade, a to je šampion lokalnog ekonomskog razvoja od strane Naleda i RTS-a 2018. godine. Tako da predstavlja zaista jedan jedinstven i originalan događaj u Srbiji", ističe Suzana Milosavljević, direktorka TO Kruševac.

Mladencima i gostima priređena je svečana trpeza sa jelima koja su služena na dvoru. Nesvakidašnjem venčanju kao i konceptu trodnevnog festivala „Viteški megdan“ cilj je oživljavanje duha epohe kneza Lazara i tadašnje srpske prestonice, piše Rts.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: