Višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi u Kruševcu uručena priznanja

Povodom Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi juče su na svečanosti organizovanoj u Kruševačkom pozorištu uručena priznanja davaocima koji su do sada dobrovoljno dali krv 35, 50, 70 i 100 puta, dok je Kruševačkom pozorištu dodeljena plaketa "Široko srce".

Izvor: B92

Sreda, 12.05.2021.

11:50

Višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi u Kruševcu uručena priznanja
Foto: Olena Yakobchuk/Shutterstock

"Danas želimo da iskažemo zahvalnost svim dobrovoljnim davaocima krvi i dodelimo priznanja višestrukim davaocima. Takođe, dodeljujemo i plaketu 'Široko srce' našem pozorištu koje nam godinama unazad pomaže da realizujemo tradicionalne akcije dobrovoljnog davanja krvi", istakla je juče Emina Todorović, sekretarka Crvenog krsta Kruševac, prenosi portal "Kruševac grad".

Ona je dodala i da je Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi (11.maj) prilika da se kruševljani podsete svog prvog dobrovoljnog davaoca krvi Budimira Gajića koji je 1916. godine u Prvom svetskom ratu dobrovoljno donirao krv nepoznatom ratniku u okolini Soluna.

"Od tada pa do danas dobrovoljno davalaštvo krvi funkcioniše po istim principima, a to je dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno. Nagrada je jedino to da se ovim humanim gestom spašava ljudski život, a veće nagrade od toga nema", napomenula je ona.

Među dobitnicima priznanja je i Dragan Živković koji je do sada krv dobrovoljno dao 101 put.

"Ako se dobro sećam sa dobrovoljnim davanjem krvi krenuo sam davne 1980. godine. Drago mi je da sam deo ove akcije i da mogu da pomognem ljudima u nevolji. Poručujem svima koji su zdravi da dođu da doniraju krv kako bi pomogli onima kojima je pomoć potrebna", rekao je on.

U ime grada Kruševca prisutnima je Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi čestitala pomoćnica gradonačelnice za društvene delatnosti Jelena Todorović.

"Danas je pravi trenutak da kažemo veliko hvala svima koji godinama unazad dajući svoju krv produžavaju drugima život na nesebičan i human način. Vi ste naši heroji koji zajedno sa zdravstvenim radnicima spašavate mnoge živote", kazala je ona.

Inače, kruševački Crveni krst u okviru Nedelje Crvenog krsta, koja se obeležava od 8. do 15. maja, organizuje tradicionalne aktivnosti kao što su obeležavanje Svetskog dana Crvenog krsta i akcija "Paketić za novorođenu bebu", pod sloganom: "Da nas bude više!".

Takođe, pobednicima ovogodišnjeg konkursa "Krv život znači" biće dodeljene nagrade, a akcija dobrovoljnog davanja krvi biće organizovana u kruševačkom Vaspitno-popravnom domu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: