U punom jeku žetva ječma i pšenice u Rasinskom okrugu

U Rasinskom okrugu žetva pšenice i ječma, u ravničarskom i brdskom području, u punom je zamahu, ali su za pšenicu prinosi manji za oko 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.07.2022.

10:10

U punom jeku žetva ječma i pšenice u Rasinskom okrugu
Foto: Shutterstock/Aleksandr Rybalko

Stručnjaci kažu da su nepovoljni vremenski uslovi uzrok smanjenog prinosa.

Ječam je zasađen na oko hiljadu, a pšenica na oko 13.000 hektara.

"Očekujemo prosečne prinose pšenice od tri i po do četiri i po tone po hektaru, a na plodnijem zemljištu uz potpunu agrotehniku i do šest tona. Ukupna površina pod pšenicom u Rasinskom okrugu je oko 13.000 hektara", objašnjava Radojka Nikolić, savetodavac za ratarstvo PSSS Kruševac.

Prolećni uslovi su bili nepovoljni, nedostatak padavina i visoke temperature u maju negativno su uticale na sva strna žita. Biljke su niže i klasovi su sitniji s manjim brojem zrna u klasu.

"Padavine u prethodnom periodu su bile od izuzetnog značaja, kao i povoljne temperature, tako da je nalivanje zrna kod svih žita bilo dobro, pa se ova veoma bitna faza razvoja odvijala u povoljnim uslovima. Kiša je pala u poslednjem času jer su biljke bile na granici uvenuća", dodaje Nikolić.

Ovdašnja Poljoprivredna savetodavna stručna služba tradicionalno je organizovala i Dan polja strnih žita na porodičnom imanju Krstića u Velikom Šiljegovcu. Na ovoj oglednoj parceli posejano je 13 sorti pšenice, kako bi se utvrdila koja bi sorta bila optimalna za lokalne uslove, piše Politika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: