Kruševac - Društvo - B92 Lokal

U punom jeku žetva ječma i pšenice u Rasinskom okrugu

U Rasinskom okrugu žetva pšenice i ječma, u ravničarskom i brdskom području, u punom je zamahu, ali su za pšenicu prinosi manji za oko 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Izvor: Politika Kruševac
Podeli
Foto: Shutterstock/Aleksandr Rybalko
Foto: Shutterstock/Aleksandr Rybalko

Najnovije vesti iz Kruševca čitajte ovde.

Stručnjaci kažu da su nepovoljni vremenski uslovi uzrok smanjenog prinosa.

Ječam je zasađen na oko hiljadu, a pšenica na oko 13.000 hektara.

"Očekujemo prosečne prinose pšenice od tri i po do četiri i po tone po hektaru, a na plodnijem zemljištu uz potpunu agrotehniku i do šest tona. Ukupna površina pod pšenicom u Rasinskom okrugu je oko 13.000 hektara", objašnjava Radojka Nikolić, savetodavac za ratarstvo PSSS Kruševac.

Prolećni uslovi su bili nepovoljni, nedostatak padavina i visoke temperature u maju negativno su uticale na sva strna žita. Biljke su niže i klasovi su sitniji s manjim brojem zrna u klasu.

"Padavine u prethodnom periodu su bile od izuzetnog značaja, kao i povoljne temperature, tako da je nalivanje zrna kod svih žita bilo dobro, pa se ova veoma bitna faza razvoja odvijala u povoljnim uslovima. Kiša je pala u poslednjem času jer su biljke bile na granici uvenuća", dodaje Nikolić.

Ovdašnja Poljoprivredna savetodavna stručna služba tradicionalno je organizovala i Dan polja strnih žita na porodičnom imanju Krstića u Velikom Šiljegovcu. Na ovoj oglednoj parceli posejano je 13 sorti pšenice, kako bi se utvrdila koja bi sorta bila optimalna za lokalne uslove, piše Politika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.