U Kruševcu intenzivnija borba za bolji život gluvih i nagluvih sugrađana

U organizaciji Gluvih i nagluvih Kruševac, u Regionalnoj privrednoj komori održan je sastanak na kome je razgovarano o stanju unutar lokalnih organizacija u Srbiji, o sprovođenju aktivnosti i inovativnim programima.

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2022.

11:06

U Kruševcu intenzivnija borba za bolji život gluvih i nagluvih sugrađana
Foto: Grad Kruševac

Prisustvovali su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a Grad Kruševac predstavljao je zamenik gradonačelnika Aleksandar Jovanović, saopštava Grad Kruševac.
Foto: Grad Kruševac
Ovakvi sastanci na kome se razgovara o opštim temama vezanim za rad organizacija Gluvih i nagluvih Srbije, održavaju se dva puta godišnje u različitim gradovima, a danas je domaćin bio Grad Kruševac.

U Srbiji postoji oko 40 lokalnih organizacija, a krovna – Savez gluvih i nagluvih Srbije datira oko 100 godina.

Potpredsednik republičke organizacije Radomir Kedža naglasio je da je najveći pomak u ovoj oblasti ostvaren usvajanjem Zakona o znakovnom jeziku još 2015.godine i da od tad traje intenzivnija borba za veća prava i bolji život pripadnika ove grupacije.

Gluvoća spada u invaliditet od čak 70%, ali uslovi u kojima žive ovakve osobe ne odgovaraju visini telesnog oštećenja.

Kao najveći problem, Kedža je detektovao komunikaciju u oblasti zdravstva, nedovoljan broj tumača znakovnog jezika, kao i asistenata. Takođe, deca koja imaju ovaj problem pohađaju škole zajedno sa učenicima koji imaju druge vrste poteškoća, tako da je i tu potrebno redefinisati edukativne programe i prilagoditi ih svakoj posebnoj populaciji.
Foto: Grad Kruševac
U ime grada Kruševca obratio se zamenik gradonačelnika Aleksandar Jovanović. On je rekao da je iz budžeta za rad gradske Organizacije gluvih i nagluvih ove godine izdvojeno oko 1,6 miliona dinara.

Kruševac je jedan od retkih gradova koji takođe finansira prevodioca za znakovni jezik.

“Uključivanje gluvih u aktivan život lokalne zajednice je naš zajednički cilj. Donošenjem novog zakona, veći broj gluvih je i radno angažovano. Na evidenciji Nacionalne službe ostalo je veoma malo nezaposlenih gluvih lica.Kroz javne radove, preko NSZ angažovani su četiri meseca u godini“, zaključio je zamenik Jovanović.

Tom prilikom zahvalio se i resornom Ministarstvu na podršci, kao i nevladinom sektoru, koji u zajedničkoj kordinaciji stvaraju uslove za što bolju inkluziju ovih lica.
Foto: Grad Kruševac
Pre 2 godine, Osnovna organizacija gluvih i nagluvih u Kruševcu je obeležila 65 godina postojanja i rada.

Danas ima oko 130 aktivnih članova koji su uključeni u razne sekcije i trude se da budu društveno aktivni. Posebna pažnja je usmerena na najmlađe članove i decu gluvih i nagluvih osoba kako bi im se olakšalo uključivanje u život.

Svake godine organizuju program za obeležavanje Međunarodne nedelje gluvih i nagluvih lica, kao i Međunarodni dan znakovnog jezika.

Inače, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ove godine na nacionalnom nivou za rad Organizacija gluvih i nagluvih izdvojilo je preko 22 miliona dinara, a imaju i stalno otvorene konkurse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: