Kruševac - Društvo - B92 Lokal

Priprema se gradnja novog zatvora u Kruševcu

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, u saradnji sa Razvojnom bankom Saveta Evrope (CEB), planira izgradnju novog Kazneno-popravnog zavoda u Kruševcu, kako bi se postojeći Okružni zatvor izmestio iz centralnog gradskog jezgra.

Izvor: eKapija Kruševac
Podeli
Foto: Shutterstock/rawf8
Foto: Shutterstock/rawf8

Nedavno je raspisan tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije, a posao je poveren grupi ponuđača koju čine beogradske kompanije Enegroprojekt Urbanizam i arhitektura i Cepting, kao i Elektroprojekt iz Subotice.

Vrednost ugovora je 45,3 miliona dinara.

Iz Ministarstva pravde za portal Krusevacgrad.rs navode da će zatvor biti izgrađen u selu Tekije, a da je vrednost investicije 30 miliona evra. Novi zatvor moći će da primi 500 lica lišenih slobode.

Početak radova očekuje se 2023. godine, a planirani rok izgradnje je dve godine.

Kako se navodi u tehničkoj dokumentaciji objavljenoj u okviru tendera, zatvorski kompleks biće organizovan u pet zgrada od kojih su četiri namenjene za osuđena lica, a jedna za pritvor, prenosi Ekapija. Smeštajni objekti su spratnosti P+1, P+2 i P+3 i sadržaće dvokrevetne ćelije, zatim po jednu pristupačnu ćeliju u svakoj zgradi namenjene osobama sa invaliditetom ili ograničenom pokretljivošću, zajedničko kupatilo u svakom krilu, dnvevni boravak, nadzorni punkt na svakom spratu, i postorije za društvene sadržaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.