"Da upoznaš Jastrebac, potrebno je više od jednog života": Kruševljane rastužila vest o odlasku legende FOTO

Planinarski klub "Jastrebac" na svojim socijalnim mrežama objavio je vest koja je rastužila sve ljubitelje planinarenja, a posebno Kruševljane.

Izvor: B92

Sreda, 13.04.2022.

13:40

Foto: Shutterstock/Tomislav Dimitrijevic

Oni su se oprostili od svog najstarijeg člana i legende Kruševca Milorada Stankovića Belog (1931-2022).

"Zvali smo ga 'Msje Beli' i još pamtim njegove reči prilikom uspona na Očnjak i Severni vrh na Prokletijama. 'Nemoj me bre čokerite na ove vrhove'. Fotografija je napravljena 1979. Beli je voleo pitomije planine a najviše njegov Jastrebac. Uspomena na msje Belija ostaće u nama, starijim planinarima a nadam se i da će ga pamtiti i naredne generacije, makar po Belijevoj kolibi na Jastrepcu", pise u komentarima na fejsbuk stranici planinarskog kluba.

Beli je bio rođeni Kruševljanin,istaknuti sudija i planinar, koji je osvajao najviše vrhove u ovom delu Evrope. Zahvaljujući njemu, na 830 metara nadmorske visine izgrađena je čuvena "Belijeva koliba", uvek otvorena za sve ljubitelje prirode.

Otkrio je najvažnije staze Velikog Jastrepca i zajedno sa prijateljima obeležio najmanje 150 kilometara staza na ovoj planini, što je gotovo više od polovine, prenose Novosti.

"Prvi put sam se našao na Jastrepcu slučajno, krenuo sa nekom stazom uzbrdo, da se prošetam", opisivao je svoj prvi susret sa planinom Milorad Beli Stanković u knjizi "Stazama Velikog Jastrepca".

"Ubrzo sam poželeo da saznam kuda vodi ta staza. Ali, Jastrebac je vrlo razuđen i šumovit, pa nisam mogao ništa da vidim. Dugo sam hodam i stigao 'nigde', ali sa čvrstim htenjem da ponovo dođem kada budem imao više vremena. I došao sam, ali sada nisam mogao da nađem ni tu stazu kojom sam šetao. Sve mi je bilo nepoznato, pa sam čvrsto odlučio da upoznam Jastrebac. Zadatak sam shvatio ozbiljno. Nabavio sam topografsku kartu i krenuo u istraživanje", kazao je on.

U istoj knjizi, jednoj od mnogih neizostavnih vodiča za upoznavanje Jastrepca, čika Beli se osvrnuo na ocene da je najbolji poznavalac, po Josifu Pančiću, "najšumovitije srpske planine".

"Ljudi kažu da ja sada dobro poznajem Jastrebac, ali ja znam da nisu u pravu", zapisao je Beli.

"Shvatio sam, odavno već, da je čoveku za upoznavanje Jastrepca potrebno više od celog života", dodaje.

Stanković je godišnje umeo da prepešači više od 1.000 kilometara i da čak i u poslednjoj deceniji života, aktivno učestvuje u brojnim događajima PSK "Jastrebac" i Planinarskog saveza Srbije, motiviše i savetuje buduće generacije planinara. Iako se usled sve veće turisitčke popularnosti, planina kod Kruševca značajno promenila, bez čika Belog, Jastrebac, sigurno nikada neće biti isti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: