Švajcarska pomaže Kragujevcu u reformi javnih finansija

U Kragujevcu je potpisivan memorandum o saradnji sa švajcarskim sekretarijatom za ekonomske poslove i projektom “Reforma lokalnih finansija II u Srbiji”. U ime grada Kragujevca memorandum je potpisala Sanja Tucaković članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu. Isti dokoment potpisali su i predstavnici opština Aranđelovac, Topola, Batočina i Lapovo.

Izvor: Ritam grada

Petak, 05.03.2021.

12:48

Švajcarska pomaže Kragujevcu u reformi javnih finansija
Foto: Depositphotos, fotoaliona

Prema rečima Ane Jolović direktorke projekta, RELOF2 će u ovom periodu pružati podršku na više nivoa, gradovima i opštinama sa jedne strane i lokalnim javnim preduzećima sa druge strane, prenosi Ritam grada.

“Radiće se obuka u smislu podizanja znanja i kapaciteta ljudi koji tu rade, kao i mentoring da bi ta znanja mogla da se primene. Mi radimo na svim nivoima, radimo sa rukovodiocima gradova i opština, lokalnih javnih preduzeća, ali i sa izvršiocima odnosno ljudima koji to na terenu moraju da sprovedu. Radimo na nivou procedura planiranja, ali i samog sprovođenja godišnjih planova javnih preduzeća kako bi podigli nivo njihove kooridinacije, komunikacije i saradnje, zato što se često dešava da u istom gradu javno – komunalna preduzeća nisu homogenizovana u smislu svojih planova", rekla je on.

Sa Ministarstvom privrede razvija se softver koji će podići nivo izveštavanja i praćenja kada su u pitanju javno – komunalna i uopšte javna preduzeća u Srbiji.

"Očekujemo da softver već u maju bude pušten na testiranje svim korisnicima”, rekla je Ana Jolović i dodala da će testiranje trajati do 1. januara naredne godine, kada je planirano njegovo puštanje u rad za sva javna preduzeća u Srbiji.

Projekat RELOF2 podrazumeva bolji kvalitet usluga koje se pružaju građanima i smanjenje troškova.

“Podrazumeva i jedan veći segment njihove podrške, u nadzoru nad javnim preduzećima i uvođenje sistema finansijskog upravljanja i kontrole. To znači utvrđivanje svih procesa koji se obavljaju na nivou grada u celokupnom javnom sektoru, utvrđivanje ciljeva tih procesa, rizika koji mogu dovesti do nerealizacije naših postavljenih ciljeva kao i procedura na osnovu kojih se utvrđuje u procesu ko tačno obavlja koji deo aktivnosti i u kom roku, što znači da se pojačava i odgovornost", rekla je.

Na osnovu svega toga se, kako kaže, dolazi do boljeg kvaliteta usluga i naravno smanjivanja troškova poslovanja. "Ono na šta ćemo se mi usmeriti jeste bolja koordinacija rada između lokalne samouprave i javno komunalnih preduzeća", istakla je Sanja Tucaković.

Projektom će tokom ove i naredne godine biti obezbeđena ekspertska podrška za ukupno 48 lokalnih samouprava u primeni propisa, uspostavljanju procedura i mehanizama i uvođenju novih alata u upravljanju javnim finansijama.

Ove promene u radu lokalnih uprava su aktivnosti u okviru reforme lokalnih javnih finansija i zakonska su obaveza za sve korisnike javnih sredstava.

One omogućavaju da se dosadašnji fokus širi sa isključivog praćenja namenskog i zakonitog trošenja sredstva, na upravljanje bazirano i usmereno na ostvarivanje ciljeva i rezultata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: