Još jedna velika kompanija uskoro korisnik Data centra u Kragujevcu

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović najavio je da će za desetak dana biti potpisan predugovor sa jednom od velikih kompanija za korišćenje državnog Data centra u Kragujevcu.

Izvor: InfoKG

Petak, 08.10.2021.

12:58

Još jedna velika kompanija uskoro korisnik Data centra u Kragujevcu
Foto: Depositphotos/mishoo

Kako prenosi InfoKG, Jovanović je na okruglom stolu "VMworld Adriatic” istakao da je nama zbog regionalnog Data centa u Kragujevcu u interesu da se na nivou Zapadnog Balkana omogući nešto slično što već postoji kod rominga, a to je da se podaci čuvaju u bilo kojoj ekonomiji regiona.

On je preneo da očekuje da već sledeće nedelje, na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Crnoj Gori, bude pokrenuta inicijativa o čuvanju podataka u bilo kojoj ekonomiji, te da će je sve učesnice Samita prihvatiti.

Takođe, kako je dodao, u narednom periodu se očekuje prebacivanje što većeg broja podataka institucija u državni Data centar, naglasivši da se na primeru vakcinacije vidi koliko je važno imati centralni državni sistem, posebno u zdravstvu.

Svaki dom zdravlja, klinički centar ili bolnica imaju svoj informacioni sistem, što je 250–300 različitih informacionih sistema koji otežavaju brzi razvoj onoga što želimo u eZdravlju. Zato se radi na strategiji razvoja eZdravlja i očekujem da ona donese migriranje različitih, heterogenih informacionih sistema u državni data centar, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, važno je i da lokalne samouprave u Srbiji koriste usluge i servise državnog data sistema, kao i da svoje podatke prebace tamo.

On je ocenio da je veoma značajno to što od Nove godine kreće primena centralne elektronske pisarnice svih državnih organa korisnika javnih sredstava, tako da će se elektronska komunikacija između građana, državne uprave i lokalne samouprave zasnivati na podacima koji će biti u državnom Data centru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: