Jednoglasno usvojeno: Teški saobraćaj se izmešta iz centra, gradnja kreće krajem godine

Skupština grada Kragujevca jednoglasno je usvojila planski strateški dokument koji će omogućiti preduzimanje svih potrebnih mera i aktivnosti vezanih za izgradnju Severne obilaznice oko Kragujevca i izgradnju brze saobraćajnice Kragujevac – Mrčajevci.

Izvor: B92

Subota, 18.09.2021.

13:10

Jednoglasno usvojeno: Teški saobraćaj se izmešta iz centra, gradnja kreće krajem godine
Ilustracija: Depositphotos, diyan_nenov

Kako je kazao pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata Aleksandar Milošević, grad Kragujevac očekuja izrada Plana detaljne regulacije, te urbanističkog projekta za prvu fazu, u dužini od 5 kilomtara.

"Radimo pripremu za postupak buduće eksproprijacije duž čitave obilaznice i obavljamo svakodnevne aktivnosti na koordiaaciji projekta", kazao je Milošević.

Dužina Severne obilaznice je 22 kilometra, predviđene su dve plus dve trake, projektovana brzina je 100 kilometara na čas, a predviđena je izgradnja pet denivelisanih raskrsnica.

Kako se očekuje, izgradnjom Severne obilaznice teški saobraćaj biće izmešten iz centra grada, iz Bulevara kraljice Marije i Lepeničkog bulevara, a to će stvoriti i uslove za formiranje novih poslovno-industrijskih zona duž njene trase. Vrednost projekta je oko 155 miliona dinara, piše portal Ritam grada.

Inače, Vlada Republike Srbije je u maju mesecu donela zaključak kojim je proglasila projekat Severne obilaznice od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Gradonačelnik, Nikola Dašić najavio je da se početak prve faze gradnje Severne obilaznice očekuje krajem godine.

"Do kraja godine, kreće prva faza Severne obilaznice, koja u svojoj dužini od 22 kilometra, strateški širi Kragujevac. Otvaramo pluća, da Kragujevac može da diše. Da imamo nove industrijske zone, nova naselja. Da li smo zagrizli mnogo? Jesmo. Da li imamo mnogo projekata u planu? Imamo. Drago mi je da se za neke od velikih projekata završava ta najduža prva faza koja se odnosi na sređivanje imovine, dokumentacije, svih ostalih procedura koje su neophodne da bi projekat započeo. Neki od njih, kreću upravo sada dok mi ovde pričamo.Upravo zamena kotlova u Energetici novim kotlovima na gas jeste jedan od tih velikih projekata čija realizacija je u toku. I ja sam jedva čekao da se to dogodi, kao što je i svaki čovek dobre volje u ovom Kragujevcu, jedva čekao", kazao je Dašić.

Odbornici Skupštine grada usvojili su Predlog izmene i dopune Plana generalne regulacije "Naselja Vašarište – stadion Čika Dača" kojim se stvaraju uslovi za izgradnju stadiona "Čika Dača" po svim UEFA standardima četvrte kategorije. Projekat obuhvata i rekonstrukciju postojeće upravne zgrade, tri dodatna terena i deo sa zgradom za juniore.

Usvojen je i Predlog odluke o urbanoj obnovi i regeneraciji prostorno kulturno-istorijske celine kompleksa Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu.

Skupština je dala saglasnost privrednom društvu "Mind Real Estate" za upotrebu imena grada Kragujevca u poslovnom imenu budućeg aerodroma u okviru Majnd parka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: