Nema gradnje bez sadnje u Kragujevcu: Za svaki novoizgrađeni objekat investitor mora da posadi 10 stabala

Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je zabranio gradnju objekata bez sadnje drveća.

Izvor: InfoKG

Sreda, 29.06.2022.

09:05

Nema gradnje bez sadnje u Kragujevcu: Za svaki novoizgrađeni objekat investitor mora da posadi 10 stabala
Foto: Shutterstock/Marco Paulo Bahia Diniz

Ovo je jednoglasna odluka odbornika gradskog parlamenta, kojom Kragujevac želi da unapredi kvalitet života građana.

Za svaki novoizgrađeni objekat površine do 1.000 kvadratnih metara, investitori u Kragujevcu moraće ubuduće da posade deset novih stabala u gradu. Ako je stambeno – poslovni objekat preko 1.000 kvadrata, još po jedno na svakih 500 metara kvadratnih.

Investitore na to obavezuje odluka o sprovođenju Akcije "Vrati dah prirodi – posadi drvo" usvojena na poslednjoj sednici Skupštine grada.

Ova odluka je doneta na inicijativu gradonačelnika Nikole Dašića i kruna je zelenih kapitalnih projekata započetih u Kragujevcu.

"Zahvaljujući ubrzanom razvoju Kragujevca u poslednjih pet godina na svakom koraku niču novi stambeno – poslovni objekti. Samo prošle godine nadležna gradska uprava izdala je 1.389 odobrenja za izgradnju, što znači da je na tim parcelama posečena jedna šuma. A, Kragujevac ne može da raste i da se razvija na štetu zelene infrastukruture. Kragujevac teži statusu zelenog grada, a ovom odlukom korak je bliže tom cilju", saopšteno je iz Gradske uprave.

Ova odluka o sprovođenju Akcije „Vrati dah prirodi – posadi drvo“ čija primena počinje 1. septembra, prenosi InfoKG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: