Ministar Žigmanov: Kragujevac je dobar primer borbe protiv nasilja nad ženama

U Kragujevcu je, posetom ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislava Žigmanova, zvanično počela kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" na nacionalnom nivou.

Izvor: B92

Petak, 25.11.2022.

14:28

Ministar Žigmanov: Kragujevac je dobar primer borbe protiv nasilja nad ženama
Foto: TinnitusDoll/Shutterstock

Tom prilikom ministar je istakao da će lokalne samouprave imati punu podršku u afirmaciji preventivnih mera u ovoj oblasti.

“U demokratskim državama postoji nulta tolerancija kada je u pitanju svaki oblik nasilja, pa i u pogledu naslija prema ženama. Tu smo da učinimo sve da počinioce kaznimo primereno njihovim delima, a da radimo na kulturnoj afirmaciji onoga što je pozitivno i da dovedemo tu vrstu negativnih pojava na što manju moguću meru”, rekao je Žigmanov.

Ministar je istakao da je cilj da se ta politika sa nacionalnog nivoa prenese na lokalni nivo i naglasio da će ministarstvo delovati decentralizovano ističući dobar primer grada Kragujevca.

Članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Gordana Damnjanović istakla je da je velika čast što kampanja počinje u Kragujevcu ističući da je taj grad dobitnik brojnih priznanja u oblasti rodne ravnopravnosti i naglasila da ta priznanja i obavezuju.

“Zaista su to sve vredna priznanja, ali priznanja koja obavezuju, koja nas kao grad teraju da pogledamo iza sebe i da ne ostavimo nikoga iza sebe u koloni u skladu sa Agendom 2030 i da brinemo o svim vulnerabilnim kategorijama, a to su sve žene, projekti vezani za bezbednost, zaštitu žena i devojčica u javnom prostoru, prevencija maloletničkih brakova, strateška dokumenta, i spuštanje nacionalnog zakonodavnom okvira na jedinice lokalne samouprave, tamo gde se život događa”, naglasila je Damnjanović.

Kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: