Edukacija fizioterapeuta iz Kragujevca u Budimpešti - za lečenje dece sa spinalnom mišićnom atrofijom

Grad Kragujevac opredelio je 5.106 evra za dodatnu medicinsku edukaciju dva fizioterapeuta zaposlena u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac (UKC) za lečenje dece obolele od spinalne mišićne atrofije (SMA).

Izvor: B92

Nedelja, 18.07.2021.

10:26

Edukacija fizioterapeuta iz Kragujevca u Budimpešti - za lečenje dece sa spinalnom mišićnom atrofijom
Ilustracija: Depositphotos, Syda_Productions

Gradski većnici dali su saglasnost na zaključenje Ugovora izmedu Grada Kragujevca i UKC o finansiranju dodatne medicinske edukacije u zdravstvenoj ustanovi "Bethesda Children’s Hospital" u Budimpešti, specijalizovanoj za lečenje dece obolele od SMA, saopšteno je iz Gradske uprave.

Ovi zdravstveni radnici radiće sa pacijentima, odnosno decom obolelom od spinalne mišićne atrofije posle prijema genske terapije. Kako se navodi, imajući u vidu specifičnosti lečenja takvih pacijenata, Kragujevac želi da dugoročno obezbedi odgovarajuću medicinsku negu.

Sredstva za edukaciju lekara obezbedjena su, na inicijativu gradonačelnika Nikole Dašića, budući da je Kragujevcu dvoje dece koja boluju od retke i teške bolesti- SMA.

Da bi oni mogli da prime zolgesmu, koja je najskuplji lek na svetu, organizovane su u prethodnom periodu humanitarne akcije u koje se uključila cela Srbija kao i ljudi iz dijaspore.

Mala Minja je u februaru ove godine u Los Andjelesu primila preko potrebnu terapiju. U velikoj humanitarnoj akciji za malog Gavrila prikupljeno je 2,5 miliona evra da bi primio lek zolgesma u bolnici u Budimpešti.

Novac je prikupljen pored ostalog i aukcijom kapitenske trake fudbalera Kristijana Ronalda, a deo koji je nedostajao obezbedila je Vlada Srbije.

Kako je ranije objavila na internetu Gavrilova majka, roditeljima će mnogo da znači da Kragujevac ima lekara koji će moći da se brinu o mališanima posle primljene terapije u inostranstvu, jer će na taj način oni moći da se posvete pravom tretmanu dece u njihovom daljem razvoju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: