Krompir samo na okućnicama, trapovi davna prošlost

Iako krompir u Pomoravlju nema tradiciju kao u Dragačevu, Guči i Gornjem Milanovcu, a lani su proizvođači imali i problema s prodajom, u tom području seje ga gotovo svako seosko domaćinstvo, ali ne u velikim količinama, već uglavnom za svoje potrebe.

Izvor: B92

Subota, 24.04.2021.

15:57

Krompir samo na okućnicama, trapovi davna prošlost
Foto: TANJUG/DUSAN ANICIC

Najviše ga seju poljoprivrednici u selu Belica kod Jagodine, pored reke Belice radi zalivanja, najviše mladi krompir, posle koga sade kupus, i poljoprivrednici Paraćina, izjavio je ranije Tanjugu sutručni savetnik za ratarstvo Poljoprivredno stručne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić.

On je naveo da se ne seju velike količine i zbog nedostatka radne snage i zato što ni proizvodnja nije jeftina, a nedostaje i adekvatan skladišni prostor, jer je, kako je rekao, vreme trapova davno prošlo.

Za dobar rod potrebna je puna agrotehnika kao i za svaku drugu poljoprivrednu kulturu, kvalitetan sortiment, plodored, odabir zamljišta jer krompir "ne voli teška i močvarana zemljišta", izjavio je Tanjugu poljoprivrednik iz sele Ribara, na levoj obali Velike Morave kod Jagodine, koji krompir poslednjih godina seje na oko jedan hektar.
Foto: TANJUG/DUSAN ANICIC
On seje mnogo više nego što treba jedno domaćinstvo. U proizvodnji: setvi, zaštiti, skupljanju... radi cela porodica. Ima, kako kaže, i sigurnog kupca.

Srbija ima kvalitetan krompir, kvalitetom na zaostaje za zemljama Evropske unije, izjavili su Tanjugu poljoprivredni stručnjaci koji prate proizvodnju krompira u Pomoravlju, Resavi i Levču.

Poljoprivrednici ovog dela Srbije najviše šeju sorte dizire, belarose, esma i kurode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: