Jagodinci usvojili budžet za 2021. godinu, prihvaćena većina predloga građana

Na četvrtoj sednici Skupštine grada Jagodine, kojom je predsedavao predsednik skupštine Dragan Marković Palma, usvojen je predlog odluke o budžetu grada Jagodine za 2021. godinu.

Izvor: B92

Nedelja, 20.12.2020.

11:27

Jagodinci usvojili budžet za 2021. godinu, prihvaćena većina predloga građana
Foto: Depositphotos, GoranJakus

Budžet za narednu godinu biće i razvojni i socijalni, a sve u skladu sa postojećom situacijom sa koronavirusom. Budžet za 2021. godinu iznosi 3.878.710.213 dinara.

Kako se navodi u obrazloženju, planom kapitalnih investicija, pored ostalih, budžetom za 2021.godinu predviđena su ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, rekonstrukciju Skvera omladine, rekonstrukciju postojećeg objekta Kulturnog centra i dogradnju novog, nastavak započete izgradnje novog objekta vrtića, kao i značajan broj projekata izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u prigradskim naseljima i selima. Takođe, budžet za 2021.godinu predviđa i sredstva za socijalno ugrožene porodice, pa su tako na sednici jednoglasno usvojene odluke o finansijskoj podršci porodicama, zatim obolelima od malignih bolesti i finansijskoj pomoći u slučaju smrti.

Gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović je rekao da će se realizacija budžeta odvijati u teškim uslovima borbe protiv koronavirusa koji je zahvatio ceo svet.

"Još bitnija je borba za održavanje i razvoj ekonomije. Bez ekonomije i domaćih privrednika nema bolje budućnosti i boljeg životnog standarda. Budžet za 2021.godinu je okrenut građanima, za rešavanje njihovih problema kada je reč o infrastrukturi, socijalnim davanjima, kulturnim pitanjima. Budžet ima i razvojnu i socijalnu stranu, a namenjen je građanima. Nadam se da ćemo kroz štednju i racionalno ponašanje ostvariti sve postavljene zadatke. Ove godine je sprovedena anketa među građanima kada je reč o kapitalnim investicijama za 2021.godinu. Mogu reći da je većina predloga građana usvojena", rekao je Stevanović.

I odbornik Socijalističke partije Srbije u Skupštini grada Jagodine Goran Milosavljević je naglasio da je budžet za 2021.godine, s jedne strane, investicioni i razvojni, a s druge strane, ima i socijalni karakter.

"Kada kažem razvojni mislim na sve one projekte koje smo započeli ove godine, da ih i realizujemo, da omogućimo privlačenje novih investicija, kako stranih tako i domaćih. Ono što je karakteristično za Jagodinu je da budžet ima jasno izražen socijalni karakter. I dalje će građani imati besplatan prevoz, poljoprivrednici besplatne tezge na pijaci, nije povećan porez na imovinu, već dugi niz godina poljoprivrednici ne plaćaju porez na zemljište. Usvojili smo tri odluke iz oblasti socijalne zaštite", kazao je Milosavljević.
Foto: Depositphotos, vladvitek
Odbornik Srpske napredne stranke u Skupštini grada Jagodine Nikola Radosavljević je izjavio da je budžet za 2021. godinu, što se tiče planiranih sredstava, sličan budžetu za ovu godinu.

"Uprkos ovoj pandemiji u celom svetu, mi i dalje težimo da budžet bude razvojni i socijalni. Razvojni je u smislu da mi planiramo nove investicije, planiramo da otvorimo nova radna mesta, da završavamo započete projekte. Ali mislili smo i na ljude kojima je pomoć neophodna, kao što je pomoć za obolele od malignih bolesti. Takođe mislimo i na natalitet. U Jagodini je stopa nataliteta u porastu tako da smo i tu opredelili značajna sredstva", istakao je Radosavljević, navodi se na sajtu grada.

Odbornik "Bunt - Prava Jagodina" Dušan Marković je naglasio da je budžet prilagođen aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

"Mi kao opozicija smo dostavili neke naše predloge i to je uvršteno u budžet. Možemo da kažemo da vlast u Jagodini ima sluha za opozicione aktivnosti. Mi smo svi ovde u službi građana Jagodine. Ako valjane i kvalitetne predloge dostavimo skupštini zašto se to ne bi usvojilo. Mi imamo problem i u republici i na lokalnom nivou jer opozicija ne zna šta da predloži. Mi smo glasali za budžet koji je razvojni, koji je posvećen socijalno ugroženim sugrađanima, posvećen omladini i koji je dat na upravljanje i korišćenje građanima Jagodine", objasnio je Marković.

Odbornik POKS-a Goran Jeličić je istakao da je budžet za 2021.godinu izbalansiran u skladu sa situacijom u kojoj se nalazimo.

"Mislim da će svi korisnici budžeta za 2021.godinu biti zadovoljni. Pored toga što je budžet izbalansiran, on je i razvojan, a sve u interesu građana Jagodine", izjavio je Jeličić.

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma je rekao da je ovo najverovatnije poslednja ovogodišnja sednica jer su na prethodnim usvojene sve odluke neophodne za normalno funkcionisanje grada i ujedno je čestitao odbornicima i građanima predstojeće praznike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: