Uskrs u Pomoravlju: Crveno jaje kraj moštiju kneza Lazara

Ponoćnim i jutarnjim uskršnjim liturgijama i čitanjem poslanice patrijarha Porfirija, počelo je obeležavanje uskrsnuća Isusa Hrista u hramovima Pomoravlja, Resave i Levča.

Izvor: B92

Nedelja, 02.05.2021.

13:42

Uskrs u Pomoravlju: Crveno jaje kraj moštiju kneza Lazara
Foto: depositphotos/phb.cz

Liturgije su služene uz primenu mera protiv virusa korone, a vernika je manje, nego u vreme kada nije bilo pandemije korona virusa.

Posebno svečano je bilo u crkvama srednjovekovnih manastira u ovom delu Srbije: Ravanice, Kalenića, Jošanice, Miljkovog manastira, gde se po tradiciji za Uskrs "kada je normalno vreme" okupljao veliki broj vernika, rekli su Tanjugu sveštenici.

Pozdravlajući se sa Hristos vaskrse i Vaistinu vaskrse, vernici su u hramovima, kraj ikone Isusa Hrista, ostavljali crvena oslikana jaja - simbol zaštite ljudi, novčanice, flaše crvenog vina i "zejtina", "peškire", prolećno cveće...

U crkvi manastira Ravanice vernici su crvena jaja ostavljali pored moštiju kneza Lazara, a u crkvi manastira Manasije na grobu despota Stefana Lazarevića.

Popodne, u 17 sati, u crkvi Svetih Petra i Pavla u Jagodini "Pashalno večernje" služiće vladika šumadijski Jovan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: