Tanić: Antifašistička borba Srbiji i Jugoslaviji odredila počasno mesto u novoj istoriji

Polaganjem venaca i cveća i odavanjem počasti minutom ćutanja na Spomenik nosilaca "Partizanske spomenice 1941." godine na Gradskom groblju, učesnici Narodno-oslobodilačke borbe (NOB) i građani Jagodine, danas su obeležili 4. jul, Dan borca.

Izvor: B92

Nedelja, 04.07.2021.

14:00

Tanić: Antifašistička borba Srbiji i Jugoslaviji odredila počasno mesto u novoj istoriji
Foto: TANJUG/DUSAN ANICIC

Počast poginulim borcima i antifešistima u Drugom svetskom ratu odata su i na spomen obeležjima u Ćupriji, Despotovcu, Paraćinu, Svilajnciu i Rekovcu, rekao je Tanjugu predsednik Okružnog odbora za Pomoravski okrug Jovan Trbušić.

Uspomene na NOB 1941-1945. godine evocirao je kraj spomenika u Jagodini predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Jagodine i direktor Istorijskog arhiva u ovom gradu Dejan Tanić.

On je istakao da je antifašistička borba Srbije i tadašnje Jugoslavije "Srbiji i Jugoslaviji odredila počasno mesto u novoj istoriji".

Na današnji dan 1941.godine, 4. jula, doneta je odluka u vhu komunističkog pokreta o podizanju ustanka i taj datum se obeležava kao Dan borca u Srbiji, a nekada i u celoj bivšoj Jugoslaviji.
Foto: TANJUG/DUSAN ANICIC
Tanić je istakao da je Dan borca značajan jer je tada doneta odluka o podizanju ustanka, definitivno, mada je on bio pripreman duže vreme, i pre napada fašističke Nemačke na Sovjetski Savez, a "ustanak je dobio kasnije, to je važno da se kaže, u avgustu i septembru, veliku masovnost i bio je, može se reći, opštenarodni".

Činjenica je da su antifašistički pokret, antifašistička ideja i antifašistički duh kod srpskog naroda sigurno bio najizraženiji u Evropi i nema naroda u Evropi, kod koga je bio toliko izražen antigermanski i antifašistički duh, ocenio je Tanić.

Dodao da je još jedino u Poljskoj taj duh antifasizma bio na visokom nivou.

U borbama protiv fašističkog okupatora sa područja Pomoravlja, Resave i Levča poginulo je 2.000 borca, a sa područja Jagodine 760 boraca.

Na Juhoru, na mestu Dobra voda, biće tradicionalno 7. jula obeležen i Dan ustanka naroda Srbije, koga zajednicki pripremaju SUBNOR Jagodine, Ćuprije, Despotovca, Paraćina, Rekovca i Varvarina.

Reč je o centralnoj svečanosti za ovaj deo Srbije a ove godine je domaćin SUBNOR Paraćina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: