Jagodina - Društvo - B92 Lokal

Palma sa ambasadorom Egipta: "Jagodina i Egipat imaju odličnu saradnju"

Predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma primio je danas u zvaničnu posetu ambasadora Arapske Republike Egipat u Srbiji Basela Salaha.

Izvor: B92.net Jagodina
Podeli
Foto: Grad Jagodina
Foto: Grad Jagodina

Najnovije vesti iz Jagodine čitajte ovde.

"Danas smo sa Njegovom ekselencijom ambasadorom Arapske Republike Egipat u Srbiji Baselom Salahom razgovarali o ekonomskoj saradnji. Mi smo upravo iz Jagodine pre 4 godine otvorili intenzivniju saradnju sa Egiptom. Za Srbiju je važno da Egipat u narednom periodu za ono što uvozi iz drugih država da prioritet proizvodima iz Srbije. Ono što će u naredne dve godine biti najdeficitarnije je hrana, a Srbija ima dovoljno prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda i za svoje potrebe i za izvoz. Važno je da prijateljstvo između naše dve zemlje bude još jače i da to prijateljstvo pretvorimo u ekonomsku saradnju. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Egipta El Sisi imaju dobru saradnju, što je važno za jačanje ekonomske saradnje“, izjavio je Marković.

Dodao je da su u organizaciji Skupštine grada Jagodine i Jedinstvene Srbije, a o trošku donatora, dosada 4 delegacije sa ukupno 450 zdravstenih radnika iz cele Srbije boravile u egipatskom gradu Hurgadi.

"Dobili smo za ta putovanja veoma povoljne cene, a već imamo veoma povoljnu ponudu od guvernera regije gde se nalazi poznato egipatsko turističko mesto Šarm El Šeik da dođemo u Šarm El Šeik i ta poseta će se desiti u oktobru ove godine. Ja sam u Hurgadi dobio titulu Oskar popularnosti kao najpoznatiji stranac i to mi je prva titula iz te bratsko – prijateljske afričke zemlje", kazao je Marković dodavši da je Egipat najmoćnija država Bliskog istoka u svakom pogledu.

Dragan Marković Palma je rekao novinarima da njegov današnji gost Basel Salah nije ni u kakvom srodstvu sa trenutno najpoznatijim fudbalerom iz Afrike, Mo Salahom koji igra za Liverpul, ali da je ambasador veliki zaljubljenik u fudbal i da zna da ceo Egipat navija za Liverpul zbog Mo Salaha.

"Ja sam veoma počastvovan što sam danas gost Jagodine i ponosan sam što sam ambasador svoje zemlje u Srbiji. Tek sam tri meseca u Srbiji, a naišao sam samo na prijateljstvo i saradnju. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pružio mi je kao ambasadoru Egipta svu potrebnu pomoć. Gospodin Palma nije najpoznatiji stranac u Hurgadi, on je za nas najpoznatiji Egipćanin koji je mnogo učinio za jačanje saradnje između naše dve zemlje. Ja sam danas u Jagodini imao više razgovora sa predstavnicima veoma uticajnih kompanija i kao ambasador učiniću sve da se pojača privredna saradnja između dve zemlje i da se što više prozivoda iz Srbije izveze u Egipat. Imamo mnogo mogućnosti za saradnju u poljoprivredi, telekomunikacijama, zdravstvu i turizmu“, rekao je egipatski ambasador u Srbiji Basel Salah.

Marković i Salah danas su u Jagodini razgovorali sa rukovodstvom kompanija Feman, Vibak Balkani i Testeral o mogućnostima izvoza u Egipat. Fabrika za proizvodnju elektroopreme Feman već je poslala ponudu jednoj velikoj egipatskoj kompaniji u vrednosti od pola miliona dolara za svoje proizvode.

Ambasador Egipta obišao je i turističke potencijale Jagodine, Muzej voštanih figura gde se slikao sa voštanim figurama nekadašnjeg i sadašnjeg predsednika Egipta, Gamala Abdela Nasera i El Sisija, a obišao je i Akva park, šetalište Potok sa najvećim veštačkim vodopadom u ovom delu Evrope kao i jagodinski Zoološki vrt "Tigar".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.