Osvećenje Uskršnje vodice u dvorištima kuća u Jagodini

Poštujući mere Kriznog staba Vlade Srbije i Svetog Sinoda, zbog virusa korone sveštenici Jagodine obred osvećenja vodice pred Uskrs i slavu Svetog Ðurđa, ovih dana obavljaju na otvorenom, u dvorištima ispred kuće i sa zastitnom medicinskom maskom na licu.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.04.2021.

13:29

Osvećenje Uskršnje vodice u dvorištima kuća u Jagodini
Foto: Adam Radosavljevic/Shutterstock

Oprezni su i vernici i nerado ni njih ali ni najuže članove porodice, ako ne žive zajedno, ne vole da primaju u kuće, i u dvorištima im pripremaju sveće, bosiljak, vodu, kadilicu.. na stolovima koji im, u hladovini drveća, služi za odmor leti.

Drevni običaj, vodoosvećenje, tradicija kod Srba kojim se priziva Božji blagoslov, poškropi i pomenu svi živi članovi domaćinstva, obavlja se, inače po kućama kada je normalno vreme, ali ovog puta zbog kovid- 19, neće.

Jedan mladi sveštenik crkve Svete Petke Paraskeve u Jagodini, posle osvećenja vodice, u dvorištu jedne kuće u Ulici Ružice Milanović u Jagodini, izjavio je Tanjugu da su sveštenici, od krize za virusom korone, stalno u kontaktu, kako je rekao, sa "parohijanima", razgovaraju sa njima, pitaju dali im šta treba, jer "mnogi, pogotvo stariji, već duže vreme ne izlaze iz kuća i savetujemo im da se vakcinišu a mnogi su to i uradili".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: