Hram Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu od danas još bogatiji FOTO

Hram Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu kraj Jagodine od danas je bogatiji za jedinstvene čestice moštiju kakvih nema u hramovima u Srbiji.

Izvor: B92.net

Četvrtak, 06.10.2022.

09:53

Hram Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu od danas još bogatiji FOTO
Foto: Skupština Grada Jagodina

Ovaj hram, čiji je ktitor Dragan Marković Palma sa porodicom, priredio je crkvenu svečanost povodom dolaska moštiju u prisustvu velikog broja vernika, a činodejstvovalo je sveštenstvo namesništva Beličkog iz Jagodine.

Dolazak ovih moštiju plod je delegacija predvođenih Draganom Markovićem Palmom u poseti Egiptu i Grčkoj.

"Danas je veliki dan za Končarevo, za Jagodinu i za Srbiju. U Hram Svetog Jovana Krstitelja upravo su iz Svete zemlje, iz Jerusalima, stigle čestice moštiju mučenika Jerusalimskih, kamen sa Golgote kojim je gađan Isus Hrist, gde je mučen i gde je stradao, kao i sveća koja označava pečat kada se na Veliku subotu pojavljuje Sveti Oganj iz Jerusalima. Sve je to dar Patrijaršije Jerusalimske, koji je našoj delegaciji u poseti Jerusalimu darivao lični sekretar Patrijarha Jerusalimskog Teofila Trećeg", rekao je Marković.
Foto: Skupština Grada Jagodina
Pored toga, u Hram Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu stigle su iz Grčke čestice moštiju Svetog Jovana Krstitelja.

"Stigle su i čestice moštiju Svetog Jovana Krstitelja, preteče Isusa Hrista i najznačajnijeg posle Gospoda Isusa Hrista. Ne verujem da još neki hram u Srbiji ima mošti koje ima Hram Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu i po tome je jedinstven i sada ukupno ima 14 moštiju. Sve ovo je plod poseta naših delegacija Egiptu, lzraelu i Grčkoj i zahvaljujći odličnim odnosima manastira Hilandar i Patrijaršije Jerusalimske, jer je deo naše delegacije bio i Poverenik manastira Hilandar za Srbiju Miloš Stojković, kao i sveštenici Srpske pravoslavne crkve namesništva Beličkog", rekao je Dragan Marković Palma.

On je rekao da su sve dosadašnje posete, kao i poslednja Egiptu, imale verski i privredni karakter, te su uvek imale u povratku konkretne rezultate.

"Tako je i nakon posete Južnom Sinaju, gradu Šarm El Šeik u Egiptu, gde smo vodili 144 člana, od toga najviše zdravstvenih radnika iz 25 zdravstvenih ustanova Srbije, kao i privrednike, poljoprivrednike i sveštenike", rekao je Marković.

Nakon postavljanja moštiju, sveštenici su u Hramu Svetoog Jovana Krstitelja u Končarevu vršili pomazanje uljem koje je stiglo sa Hristovog groba u Jerusalimu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: