Čuvari blaga srpske tradicije VIDEO

Niko ne sluti šta se krije iza zidova kuće porodice Kostić u Nadrlju, jednom od najudaljenijih levačkih, planinskih sela. Onaj kome se ukaže prilika da u nju uđe, ima mogućnost da vidi pravo porodično blago.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.01.2021.

13:58

Čuvari blaga srpske tradicije VIDEO
Foto: TV Koprernikus

Mnogobrojni predmeti, koji datiraju još sa početka prošlog veka, u njihovom su vlasništvu i prenošeni su s jedne na sledeću generaciju. Na inicijativu snaje Sanje, uz pomoć njenog supruga Momčila i njihove dece Nikole i Jovane, kao i uz pomoć Momčilovih roditelja Živadinke i Radomira Kostića, većina stvari ponosno je iznešena na videlo.

Tako je jedna prohladna prostorija postala mali etno muzej koja sada odiše toplinom prošlih vremena.

"Što bi to stajalo na gomili, što kaže moja snaja. Malo smo raširili, neka se vidi. Što bi to bilo ružno? Ja mislim da je lepo. Sve što su mi rekli da donesem, ja sam donela", rekla je Živadinka na početku razgovora.

Razboj, narodna nošnja, krevet sa slamom umesto jogi dušeka, grnčarski predmeti, pegla, noževi, vežene jastučnice, ćilimi i brojne druge starinske stvari sastavni su deo ovog porodičnog etno muzeja.

"Ovde je i naćva u kojoj se nekada mesio hleb. Tu je i karlica u kojoj se razlivalo mleko. Evo i fenjera. Nekada se fenjer nosio kada ideš u brdo po mraku, da zatvoriš ovce. Nije bilo baterijske lampe. Ovaj jastuk je do skoro bio u sanduku… Tu su i peškiri, kecelje, čarape… Imam i neke stvari od majke. Evo, ova kudelja mi je od nje. Sa njom sam prošla pola sveta, svuda sam se takmičila. Prela sam, majka mi je pomagala. Ona je znala lepo da radi, pa sam valjda i ja to nasledila od nje. Kad god ispadne prilika, mi donesemo nešto. Sve je to naše", rekla je ona.
Foto: TV Kopernikus
Živadinka kaže da ovaj deo života Srba iz prošlog veka žele da sačuvaju od zaborava za buduće naraštaje, a naročito za one koji se interesuju za našu kulturu i tradiciju.

"Mi te stvari želimo da sačuvamo i da one ostanu kao uspomena našoj deci. Neka vide naša deca kad dođu šta se nekada imalo, kako se narod odevao i čime se služio. Ima i danas da se kupi narodna nošnja, ali je dosta skupa i nije baš ovakva kakva je nekada bila", rekla je ona.

Muzej još uvek nije zvanično otvoren, ali svako ko načuje za njega, može da svrati i da pogleda porodičnu postavku. Malo je onih koji su ga videli, ali oni koji jesu – imaju samo reči hvale za ideju i angažovanost oko opremanja. Kostići planiraju još dosta toga da izlože. Sa uzbuđenjem pripremaju još jednu prostoriju pored za predmete koje poseduju, tako da će i oni uskoro biti vidljivi svim ljubiteljima srpske istorije i tradicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: