Nemačka firma otvorila fabriku u Kragujevcu: "1.000 novih i bolje plaćenih radnih mesta" VIDEO

Kompanija "Vaker Najson" otvorila je danas fabriku u Kragujevcu u prisustvu premijerke Ane Brnabić, koja je istakla da je u prvom kvartalu ove godine nivo stranih direktnih investicija u Srbiji iznosio 783,9 miliona evra, što je za 39,6 odsto više nego u istom periodu prethodne godine koja je bila rekordna.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 01.06.2023.

12:02

Nemačka firma otvorila fabriku u Kragujevcu:
Foto: TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/bs

Branabićeva je podsetila da je Srbija u 2022. privukla ukupno 4,4 milijarde evra stranih direktnih investicija.

Nemačka kompanije je u Kragujevcu otvorila fabriku za proizvodnju čeličnih delova i opreme za mašine koje se koriste u građevinarstvu.

Premijerka Brnabić je naglasila da je Nemačka najvažniji ekonomski i trgovinski partner Srbije, kao i najveći bilateralni donator.

"O tome kako se Kragujevac razvija dovoljno govori činjenica da sam sve češće u Kragujevcu kako bismo obeležili naš zajednički uspeh i rezultat. Velika mi je čast što imam priliku da danas budem ovde sa vama da obeležimo otvaranje još jednog proizvodnog programa u Srbiji", rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da posle dugo godina Kragujevac ponovo postaje ne samo motor razvoja Srbije, već i motor tehnološkog naprednog razvoija i da je to nešto na čemu je država dugo radila.

"Ja želim danas ponovo da kažem da sam kao predsdnica Vlade Srbije zaista beskonačno zahvalna našim partnerima iz Nemačke, nemačkim kompanijama i nemačkim investitorima za njihovo poverenje u Srbiju, ali i i za to što su nam bezbroj puta pokazali šta treba dodatno da radimo da bismo imali još više nemačkih investitora", rekla je premijerka Brnabić.

Ona je istakla da su nemački investitori poznati kao jedni od najopreznijih, a samim tim i najboljih i najkvalitetnijih investitora koji, pored novih radnih mesta i novca, donose i nova znanja, tehnologije i jednu od najboljih poslovnih etika i standarda poslovanja, pa su samim tim deo i društvenih reformi Srbiji.

"Nemačka je naš najvažniji ekonomski i trgovinski partner u ovom trenutku i takođe najveći bilateralni donator u Srbiji. Tokom 2022. godine, ako pogledamo ukupnu spoljnotrgovinsku razmenu roba i usluga između Srbije i Nemačke, ona je dostigla oko 10 milijardi evra, a ako se u obzir uzme samo razmena roba, ona je dostigla rekordnu vrednost od 8,24 milijardi evra", rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da je razmena usluga sve važnija između Srbije i Nemačke.

"Kada nemačke kompanije dođu da ulažu u jednu zemlju onda nema bolje reference za tu zemlju jer, kako je više nemačkih investitora u Srbiji, tako je veće i privlačenje stranih direktnih investicija (SDI), pa je 2022. godina bila rekordna i u tom smislu je Srbija privukla 4,4 milijarde evra SDI, ali tokom 2023. godine postoji mogućnost da taj rekord bude oboren", rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da privlačenje SDI za Srbiju znači nova radna mesta, bolja radna mesta i bolje plaćena radna mesta, ali i sveukupan dalji napredak i razvoj Srbije, a da sa drugom fazom nemačkih SDI znači da će u Kragujevcu biti otvoreno, pored ovih 200 radnih mesta, dodatnih 800 što za Srbiju znači ukupno 1000 novih radnih mesta.

"Zahvaljujem Vladi Republike Nemačke i na učešću u dualnom obrazovanju u Srbiji koje je mladima olakšalo njihovo zapošljavanje, njihov materijalni status, stvaranje karijere, unapredilo njihove sposobnosti i razumevanje sveta u kome žive", rekla je premijerka Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: