Sprema se novi plan za Knez Mihailovu: Kako će ubuduće izgledati centar prestonice?

Urbanistički zavod Beograda započeo je izradu Plana detaljne regulacije šireg područja uz Кnez Mihailovu ulicu. Cilj izrade Plana je, kako navode, zaštita, očuvanje i unapređenje kulturno-istorijskog nasleđa i u skladu sa tim definisanje pravila uređenja i građenja na tom području.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2020.

15:00

Sprema se novi plan za Knez Mihailovu: Kako će ubuduće izgledati centar prestonice?
Foto: Deposiptohotos, florin1961

Granicom Plana obuhvaćen je deo teritorije Gradske opštine Stari grad, prostor između ulica Кnez Mihailove, Кralja Petra, Uzun Mirkove, Studentski trg, Vase Čarapića, Trga Republike, Sremske, Maršala Birjuzova, Carice Milice, Cara Lazara, Gračaničke i Pariske. Površina obuhvaćena Planom iznosi oko 17,9 hektara, navodi se na sajtu Urbanističkog zavoda Beograda.

U nacrtu Plana biće detaljno definisani svi urbanistički parametri za planiranu izgradnju u okviru ovog dela grada, a kako je najavljeno, plan bi uskoro trebalo da bude izložen na javnom uvidu.

Sama Кnez Mihailova ulica nakon izvršene rekonstrukcije 1987. godine postaje nova žiža okupljanja i socijalnih kontakata i jedan od najvrednijih elemenata prestonice.

Uređenje proširene pešačke zone tri decenije kasnije, a prema originalnom projektu i istom estetskom i vizuelnom izrazu doprinelo je da se uravnoteženi urbani ambijent same Кnez Mihailove ulice prelije na celo područje i stvori jedinstvena i prepoznatljiva šira celina.

Područje Кnez Mihailove ulice utvrđeno je za kulturno dobro kao prostorna kulturno-istorijska celina 1964. godine, a za kulturno dobro od izuzetnog značaja 1979. godine.

Proces izrade PDR-a je otpočeo inicijativom Zavoda za zaštitu kulture grada Beograda upućenom Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, koja je i Investitor izrade Plana, u kojoj je ukazano da je za prostorno kulturno istorijsku celinu "Područje Кnez Mihailove ulice" potrebno definisati novi planski dokument.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: