Čačak - Ekonomija - B92 Lokal

Veliki dan za poljoprivrednike iz okoline Čačka: Deponija se izmešta na drugu lokaciju

Poljoprivrednici iz okoline Čačka više nemaju razloga za strah, jer iako su se plašili da će njihove obradive njive završiti kao deponija za građevinski otpad usled izgradnje autoputa od Pojata do Preljine, to se neće dogoditi.

Izvor: RINA Čačak
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

"Danas je veliki dan za poljoprivrednike iz pet mesnih zajednica Goričana, Zablaća, Kukića, Mršinaca i Baluge Trnavske, jer je sačuvano 65 hektara najplodnijeg poljoprivrednog zemljišta, na kome mnogi uzgajaju svoje useve", izjavio je gradonačlenik Čačka Milun Todorović.

Kad su dobili dopise preko kojih im se saopštava da će njihova zemlja biti oduzeta, uputili su zahtev nadležnima koji su ga uvažili. Reč je o velikoj površini obradivog zemljišta, a u pitanju je oko 40 hektara u vlasništvu nekoliko meštana.

"Od onog što se na toj zemlji poseje i proda, živi nekoliko porodica i to nam je jedini izvor prihoda godinama unazad. U te oranice uloženo je mnogo truda, rada i znoja da bi mogli tek tako da ih prepustimo i gledamo kako postaju deponija. Nismo protiv izgradnje auto-puta, svesni smo koliko prosperiteta u svakom smislu donosi ta deonica, ali smatramo da nije neophodno uzeti najbolju, najplodniju zemlju kako bi se pretvorila u mesto na kom će istovarati otpad koji se nagomilava tokom građevinskih radova", izjavio je za RINU Zoran Dragović.

Njihov zahtev u saradnji sa lokalnom samoupravom i Koridorima Srbije je ispunjen, jer su svi nadležni razumeli potrebe i probleme ovih Čačana. Odlučeno je da se deponija za odlaganje materijala za autoput izmesti na drugu lokaciju, a njihov znoj i trud ispoštuje i sačuva poljoprivredna proizvodnja ovog kraja.

"Došli smo do, prevashodno za nas Čačane, najveće pobede, odnosno najveće za poljoprivredne proizvođače, jer sada mogu na svojim parcelama nastaviti sa već razvijenom poljoprivrednom proizvodnjom. U pregovorima smo i da unapredimo seosku infrastrukturu, da učinimo sve da pomognemo našim poljoprivrednicima. Svega toga ne bi bilo bez izuzetne podrške Koridora Srbije, direktora Aleksandra Antića i njegovih saradnika, koji su, naravno razumeli potrebe i zahteve naših ljudi. Usledili su razgovori sa predstavnicima Vlade Republike Srbije koja je, takođe, dala veliki doprinos, ali i sa izvođačima radova, kompanijom "Behtel - Enka", rekao je Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.