Podeljeni traktori i mašine – sledeće godine subvencije za kupovinu veštačkog đubriva

Da biste se uspešno bavili poljoprivredom među najvažnijim faktorima svakako su mašine koje olakšavaju i ubrzavaju rad na imanju.

Izvor: RINA

Četvrtak, 27.10.2022.

11:27

Podeljeni traktori i mašine – sledeće godine subvencije za kupovinu veštačkog đubriva
Foto: Steven_Scott/Shutterstock

Subvencije za nabavku mehanizacije iskoristio je rekordan broj poljoprivrednika sa teritorije grada Čačka.

"Dodeljeno je 419 ugovora za 419 poljoprivrednih domaćinstava sa teritorije grada Čačka, ukupno 67.5 miliona dinara izdvojeno je samo za ove mere, a konkurs je trajao do utroška sredstava", rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović i dodao da je opredeljeno 80 miliona dinara u budžetu grada Čačka za ovu godinu za različite mere podsticajne politike poljoprivredne proizvodnje, prenosi RINA.

Todorović je najavio da se u narednoj godini mogu očekivati i subvencije usmerene ka veštačkom đubrivu, izuzetno važnoj poljoprivrednoj komponenti, a čija su cena i sama nabavka izuzetno pogođeni geopolitičkim dešavanjima u Evropi ali i šire.

"Ono što smo u razgovoru sa poljoprivrednicima dogovorili za narednu godinu jeste da ćemo raditi na meri do 50 odsto subvencionisanja veštačkog đubriva. To je mera koja je za njih veoma važna i bitna, a naravno u ovo vreme globalne krize, sukoba, ratova i svega onoga što se dešava, pored energetike, možda i važnija jeste hrana. Sve više ćemo novca u budžetu narednih godina ulagati u poljoprivredu", istakao je Todorović.

On je dodao je cilj lokalne samouprave da se više investira u poljoprivredu, da mladi ostaju na selu ali i da se oni koji nemaju neke druge prihode vrate na svoja ognjišta i da počnu ozbiljno da se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Poljoprivreda čini važan deo gradskog budžeta, te su i sredstva odvojena za ulaganja u ovu granu privrede i najavio da će naredne godine biti izdovjena rekordna sredstva.

"Preko 7 miliona dinara više je izdvojeno ove godine za poljoprivredu u odnosu na prošlu godinu. U poslednjih šest godina mi smo utrostručili taj budžet. Trudićemo se da svake godine bude što više novca. Mislim da će naredne godine biti izdvojeno preko 90 miliona dinara, ako ne i čitavih 100 miliona dinara za poljoprivredu", zaključio je gradonačelnik.

Miloš Petrović, poljoprivrednik iz Bresnice koji, zajedno sa bratom proizvodi dunje na površini od dva hektara kaže da im subvencije pomažu da novac ulažu dalje u proizvodnju i njeno unapređenje.

"Ovo nisu prve subvencije za koje smo konkurisali. Kada smo podizali za sad, mi smo dobili subvencije za sadni materijal. Ove godine je brat dobio za traktor, ja za voćarski tarup. Naredne godine, nadamo se da ćemo ostvariti uslove da dobijemo subvenciju za navodnjavanje. Ove subvencije predstavljaju novac koje mi, da tako kažem, ulažemo dalje u proizvodnju, Bože zdravlja i u neki početak destilerije. Imamo blizu dva hektara pod voćnim zasadom, a u planu je proširenje na još dva hektara", rekao je Miloš Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: