Čačanski privrednici u 2020. godini ostvarili izvoz od 190,6 miliona evra

Čačanski privrednici su u 2020. godini ostvarili izvoz u iznosu od 190,6 miliona evra, što je za 5,7 odsto više nego prethodne godine, navedeno je u dokumentu Gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj koja je dostavljena za današnju sednicu Gradskog veća.

Izvor: ozonpress.net

Petak, 23.04.2021.

20:50

Čačanski privrednici u 2020. godini ostvarili izvoz od 190,6 miliona evra
Foto: Depositphotos, Molodec_

Najviše su izvozili proizvode od gvožđa, čelika, aluminijuma, kao i mašine, kotlove, rezervne delove, alate, drvo, karton, hartiju, gotove proizvode od tekstila, vojnu robu, proizvode od plastike i poljoprivredne i prehrambene proizvode, prenosi Ozonpress.

Zemlje u koje su najviše izvozili čačanski privrednici su Nemačka, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Ujedinjni arapski emirati, Rumunija, Hrvatska i Rusija.

Najviše su uvozili proizvode od gvožđa, čelika, aluminijuma, kao i mašine, kotlove, rezervne delove, alate, automobile, proizvode od plastike, sredstva za higijenu, poljoprivredne i prehrambene proizvode, gotove proizvode od tekstila.

Najvažniji spoljnotrgovinski partneri Čačka u uvozu su Češka, Italija, Nemačka, Kina, Turska i Španija.

Čačanska privreda je za 11 meseci 2020. godine uvezla robe u vednosti od 290 miliona evra, što je pad za 13,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je bila 66 odsto.

Osnovna karakteristika privrede Čačka je razvijeno privatno preduzetništvo, oko 99 odsto svih preduzeća u gradu čini privatni sektor. Na teritoriji grada Čačka posluje 1.715 privrednih društava i 5.203 preduzetničkih radnji.

Od ukupnog broja privrednih društava 98 odsto čine mala i mikro preduzeća.

Najviše privrednih društava je registrovano u oblasti trgovine – 34 odsto, dok je u prerađivačkoj industriji registrovano 25 odsto preduzeća i ta preduzeća ostvaruju najveći bruto društveni proizvod u Čačku i upošljavaju najveći broj radnika.

U okviru prerađivačke industrije pored metaloprerađivačke, veliki broj preduzeća je iz saobraćajne i hemijske industrije, industrije papira i kartona i proizvodnje odeće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: