Rekordna potrošnja vode, moguće restrikcije?

Zbog izuzetno visokih dnevnih temperatura, potrošnja vode u Čačku drastično je povećana.

Izvor: B92

Petak, 16.07.2021.

18:00

Rekordna potrošnja vode, moguće restrikcije?
Ilustracija: Maridav/Shutterstock

U ovom trenutku beleži se rekord u potrošnji vode u istoriji Vodovoda, kažu nadležni u ovom preduzeću i apeluju na građane da racionalno troše vodu, prenosi TV Lav.

Alarmantno je i u Arilju gde je nivo vode na Rzavu sve manji. Ukoliko se ne popravi hidrološka situacija, narednih dana neminovno je uvođenje restrikcija, upozoravaju nadležni.

Prema rečima tehničkog direktora JKP Vodovod Čačak, Božidara Gavrilovića, vode još ima i to zahvaljujući velikom zalaganju kolega u JP Rzav i čačanskoj Službi za distribuciju vode. Samo prekjuče je dnevna potrošnja bila 523 litra u sekundi, što predstavlja rekord u potrošnji vode, rekao je Gavrilović.

Direktor JP Rzav je istakao da trenutno u distribuciji ima 660 litara u sekundi. U reci Rzav mora se obezbediti biološki minimum i zato ponovo apeluju da se voda nenamenski ne troši kako bi se vrućine što bezbolnije prebrodile.

"Protok vode na Rzavu u ovom trenutku je 1.700 litara u sekundi. Restrikcije se uvode kada je protok 1.400 litara u sekundi i ako se nastavi sušni period neminovne su restrikcije", rekao je za tu televiziju direktor JP Rzav Arilje, Zoran Barać.

I Gavrilović i Barać apeluju na građane da krajnje restriktivno koriste vodu i naglašavaju da je ona kvalitetna, hemijski i bakteriološki potpuno ispravna i ne treba je koristiti za zalivanje bašti, pranje ulica, već samo za piće i ličnu higijenu.

Gavrilović kaže da naročito u večernjim satima dolazi do pražnjenja rezervoara u podsistemima, a najteža situacija je u Prijevoru i Trbušanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: