Čačak - Društvo - B92 Lokal

Pripreme za grejnu sezonu nikad pre nisu počele: Drvoseče ne mogu poseći koliko mogu prodati VIDEO

Usled trenutne situacije i skoka cene energenata poranila je priprema za grejnu sezonu, a potražnja za drvima je nikad veća.

Izvor: RINA Čačak
Podeli

Najnovije vesti iz Čačka čitajte ovde.

Drvoseče imaju pune ruke posla, a dešava se da ponekad ne mogu ni odgovoriti na zahteve svih kupaca. Imajući u vidu da je sve poskupelo, tako je i cena drva veća u odnosu na prošlu godinu.

"Ljudi očigledno ne žele da čekaju poslednji trenutak imajući u vidu trenutnu situaciju i zato žele da što pre sebi obezbediti ogrev . Prošle godine cena po metru kretala se oko 6.000 dinara, a sada je oko 8.000/8.500 dinara i verovatno će još skočiti. Ovakve krizne situacije uvek pokažu da su drva najsigurnija i što se tiče cene najjeftinija varijanta, ako imate u vidu šta se trenutno dešava sa strujom, gasom i peletom", rekao je Dragoljub Nikolić.

Međutim, nisu poskupela samo drva već i pelet i to je, kako kažu prodavci, uslovljeno poskupljenjem repro materijala. Sa druge strane drvoseče ističu da proizvođačima pelete već godinama unazad besplatno daju sirovinu za pravljenje peleta i da se to nije ni sada menjalo.

"Granje i otpad koji nama ostaje nakon seče šume, skoro uvek dajemo besplatno samo da počiste za nama tu drvnu masu koja ostane. Oni to ne plaćaju niti je bilo poskupljenja, ranije su birali šta uzimaju, ali sada kad su cene otišle u nebesa uzimaju sve redom i to koriste za mlevenje i pravljenje peleta" kaže drvoseča Zoran Jakovljević.

Inače povodom poskupljenja ogreva oglasio se i vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbija šuma" Igor Braunović. Naveo je da su cene peleta, koje idu i do 40.000 dinara, apsolutno neopravdane, kada se uzme u obzir da sirovina za jednu tonu peleta iz "Srbijašuma" košta maksimalno 8.000 dinara, prenosi Rina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.